Beste leerling van groep 8,
Welkom op de site van het Gymnasium Haganum!
We hopen dat de informatie die hier staat je helpt om te bepalen of het Gymnasium Haganum iets voor jou is.
Informatiefilmpje over het Haganum (gemaakt door leerling klas 6)
Haganum’ers vertellen
Haganum’ers vertellen 2022 pdf voor website
Het gymnasium
Er zijn veel middelbare scholen met een VWO-opleiding. Het diploma daarvan geeft toegang tot de universiteit. En er zijn ook nogal wat scholen waar je Grieks en Latijn leert, de klassieke talen uit het oude Griekenland en het Rome van Julius Caesar. Door die kennismaking met de oudheid begrijp je veel meer van onze beschaving, want Europa is niet gisteren gemaakt. Bovendien leer je gemakkelijker moderne talen zoals Engels, Duits en Frans: daar glimmen het Latijn en het Grieks nog vaak doorheen.
Wat is nu het bijzondere van het Gymnasium Haganum? Dat het alléén gymnasium is. Het Haganum zit niet opgeborgen in een grote scholengemeenschap, maar werkt zelfstandig in een eigen gebouw, met een eigen sfeer.
Zelfstandig zijn heeft een aantal speciale voordelen:
- De school is niet erg groot; er zijn ongeveer 800 leerlingen. Alle leerlingen kennen de rector, maar de rector kent ook (na wat oefenen) heel veel kinderen!
- Er is veel contact met schoolleiding en leraren, zodat die snel merken wie extra aandacht of hulp nodig heeft. Als het een tijdje niet zo goed gaat, doen we ons best om je over het dode punt heen te helpen.
- Overstappen van VWO naar HAVO gebeurt minder vaak dan op een scholengemeenschap.
Wie wordt toegelaten?
Om naar het Gymnasium Haganum te gaan, hoef je niet extreem intelligent te zijn. Nodig is een VWO-advies van de basisschool. En wat zeker helpt, is nieuwsgierigheid.
Je moet plezier hebben in lezen en leren en je moet kunnen doorzetten!
De eerste klas
Wat gebeurt er als je op het Haganum komt?
- Voor de vakantie, dus als je nog op de basisschool zit, is er op een woensdagmiddag begin juli een speciale eerste kennismakingsmiddag voor alle nieuwelingen. Je maakt kennis met je mentor en je toekomstige klasgenoten, en ontvangt informatie om jouw overstap naar het Haganum soepel te laten verlopen.
- Na de zomervakantie begint het echt. Je krijgt je lesrooster en boeken, je leert je klas en de docenten kennen – en vooral je klassenmentor. Ook ga je met alle eersteklassers een aantal dagen naar Ermelo voor de zogenaamde introductiedagen. Daar worden alle ‘geheimen’ van de school verteld.
- Belangrijk in die eerste periode is, dat je leert leren. In speciale studielessen oefen je hoe je het leren aanpakt en hoe je je huiswerk plant. Je neemt een kijkje in onze mediatheek waar je boeken kunt lenen en kunt studeren.
- Met vragen over school, huiswerk of andere zaken kun je terecht bij je mentor. Die houdt de studieprestaties in de gaten en steekt een vriendelijke hand uit (of een strenge wijsvinger op) als het nodig is.
- Een groot verschil tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs is het huiswerk. Misschien heb je hier al veel ervaring mee, en misschien is het nieuw voor je. Dat geeft niet, want in de eerste weken van het schooljaar leggen je mentor en alle vakdocenten prima uit, wat er verwacht wordt bij huiswerk maken. We vinden wel dat het overzicht van het huiswerk en de verantwoordelijkheid voor het goed weten van wat het huiswerk is, een taak is voor jouzelf. Maar ook hierbij helpen we je graag!
- Leerlingen en ouders zijn altijd op de hoogte: via een speciaal afgeschermd gedeelte op onze website kunnen jij en je ouders nuttige informatie vinden en het laatste nieuws lezen. Via de Magister app kun je o.a. je cijfers inzien. Ook je ouders ontvangen eigen inloggegevens voor Magister. Naast Magister werken wij met de Google classroom en de Google agenda. In deze agenda kun je je rooster en huiswerk bekijken. Je kunt je ouders met jou laten meekijken in de Google agenda. In de eerste klas krijg je vier keer een schoolrapport op papier mee naar huis. Voor je ouders organiseren we regelmatig contactmomenten met de school.
Waar komen onze leerlingen vandaan?
Het Haganum heeft behalve leerlingen uit Den Haag ook veel leerlingen van buiten de stad. We hebben kinderen uit Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Zoetermeer, Benthuizen, Delft, Monster, ’s-Gravenzande, Nootdorp, Pijnacker, Wassenaar, Wateringen en Naaldwijk. De school is gemakkelijk per openbaar vervoer te bereiken.
Buitenschoolse activiteiten
Op het Haganum wordt niet alleen maar geleerd. Er worden naast de lessen ook heel wat andere dingen gedaan.
Als je een instrument bespeelt kun je lid worden van ons schoolorkest. Het orkest geeft regelmatig uitvoeringen. Aan het eind van het schooljaar sluiten orkestleden en dirigent het jaar gezamenlijk op een leuke manier af.
Wil je op de planken staan, dan kun je meedoen aan de culturele avonden, die een paar keer in het jaar worden georganiseerd . Klassiek of pop, zingen of toneel, je kunt er je kunsten vertonen. Ook als je van toneel en theater houdt, kom je bij ons aan je trekken. Een aantal leerlingen en docenten houdt namelijk het Haagse theateraanbod in de gaten. Zij zorgen voor de kaartjes en leerlingen die mee willen kunnen zich opgeven. Zo worden er door het jaar heen heel wat voorstellingen bezocht.
Naast de introductiedagen in de eerste klas organiseren we regelmatig excursies en in klas drie en in klas vijf maak je een reis naar het buitenland.
Voor leerlingen die willen (leren) debatteren is er een debatclub, waaruit ook de leerlingen worden geselecteerd die meedoen aan verschillende MUN’s. Deze afkorting betekent Model United Nations. Dat zijn (internationale) debatspelen, waarvan THIMUN in Den Haag het grootste en bekendste is.
En verder?
Op vrijdag stoppen de lessen rond twee uur. Je kunt dan schaken, levend Latijn spreken, programmeren of sporten onder leiding van onze Sportraad die allerlei toernooien organiseert. We doen ook mee met de olympiades van wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde en klassieke talen. Ook kun je meedoen met een Lego League team, of Dungeons and Dragons spelen onder begeleiding van een docent.
En natuurlijk zijn er de schoolfeesten. Een hoogtepunt ieder jaar is het Gala, dat in december georganiseerd wordt. Mocht dit alles nog niet genoeg zijn, dan kun je thuis rustig de Spec gaan lezen. Dat is onze schoolkrant, geschreven door en voor leerlingen.
Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten per leerjaar.
Informatiefilmpje over het Haganum
Filmpje over de zelfstandige Gymnasia.
Om een goed beeld te krijgen van wat het betekent om een gymnasiumleerling te zijn, heeft de SHZG (Stichting Het Zelfstandig Gymnasium) het onderstaande filmpje gemaakt. Hierin vertellen leerlingen en oud-leerlingen over hun ervaringen op het gymnasium en het belang van een gymnasiumopleiding.