Leerlinge Haganum nieuwe Jonge Stadsdichter Den Haag 2024

 

Acht jonge dichters van acht verschillende Haagse scholen droegen hun werk voor op een feestelijke donderdagmiddag, die door de Bibliotheek Den Haag en het Huis van gedichten georganiseerd werd. Presentator Splinter Chabot praatte de optredens aan elkaar en interviewde de verschillende deelnemers. De jonge stadsdichter van 2023 was ook aanwezig. Zij vertelde over haar jaar als stadsdichter en beschreef haar ontwikkeling als die van een rups die een jaar lang in een heerlijke cocon leefde en nu uitvloog.

Na een uitvoerige toespraak van de jury, waarin alle aanwezigen feedback kregen op hun prachtige werk en optredens, was het grote moment daar. De directeur van de Centrale Bibliotheek, Sam Hermans, maakte aan het eind van de bijeenkomst bekend dat Adelina de nieuwe jonge stadsdichter van Den Haag was geworden. Het was een unanieme jurybeslissing.

Adelina was volstrekt overdonderd. Ze vertelde dit even later in een invoelende speech dat ze de andere kandidaten maandag ook had zien optreden en hun gedichten minstens even goed vond. Op Splinter Chabots vraag wat er nu door haar heen ging antwoordde ze: “Shock, eerst, en verder ook heel erg blij. Ook met de kans om nu, in de woorden van de vorige stadsdichter, ook een vlinder te worden.”

Na een slok water liet ze haar gedicht nog eens horen.

Ik weet nog Sint Maarten
Zingend rondgaan lampionnetjes in de hand
Ik weet nog
het krijgen van mijn paspoort
en de sneeuw die veel te snel ontdooide
Hoor je iets?
Ik even niet
Kijk naar mij
Kijk naar wat er van ons geworden is
Den Haag is een meisje
Nietsvermoedend en jong door haar eigen
straten huppelend
Als een bubbel net voor de regen komt
De steegjes zijn leeg, de terrassen verlaten
Hoe zul je dit ooit nog goed kunnen maken?