Op het Haganum kan iedere leerling meedoen aan tal van activiteiten. Sommige van die activiteiten vinden plaats tijdens de lessen en andere na schooltijd. Via de zoekfunctie kun je per leerjaar vinden welke speciale activiteiten er voor dat leerjaar zijn. Daarnaast hebben we veel activiteiten die voor verschillende leerjaren zijn en daarom kun je ook op thema zoeken. Per activiteit staat de contactpersoon aangegeven en eventuele kosten die aan een activiteit verbonden zijn.


Theatertechniek
Ben je geïnteresseerd in culturele voorstellingen en vind je het leuk om de acts op het toneel als geluids- of lichttechnicus tot een spetterend succes te maken? Dan ben je van harte welkom bij de theatertechniek-groep. Het Haganum is een broeinest van creativiteit.
Kosten: geen
Voor wie: klas 3 t/m 6
Inschrijfperiode: begin schooljaar
Contact: dhr. Peter Reijn


Theaterbezoek
Kom jij wel vaak genoeg in een theater? Leerlingen die het vak drama volgen, bezoeken enkele keren per jaar met hun docent toneelvoorstellingen in een toneelkijkerserie. Deze worden voor- en/of nabesproken.
Kosten: afhankelijk van de voorstelling (elke leerling krijgt sowieso een CJP-pas die korting geeft)
Voor wie: alle leerlingen die mee willen naar de toneelvoorstelling
Inschrijfperiode: begin schooljaar, via de docent
Contact: dhr. Peter Reijn en dhr. Feico Sobel


Sportraad
Ben je sportief en goed in organiseren? Zet jouw talenten dan in bij de Sportraad en organiseer samen met de LO-docenten toernooien voor de leerlingen van het Haganum. De Sportraad bestaat uit 8 leerlingen, verdeeld over verschillende leerjaren, die regelmatig overleg hebben met de gymdocenten.
Kosten: geen
Voor wie: leerlingen uit klas 3 t/m 6
Inschrijfperiode: begin van het schooljaar
Contact: dhr. Bert Wubbolts


Spec, onze schoolkrant
Heb je schrijftalent en wil je daarmee je medeleerlingen van informatie, grappige nieuwtjes, weetjes en kritische noten voorzien? Die kans krijg je bij onze schoolkrant Spec. Deze verschijnt enkele keren per jaar en de redactie wordt gevormd door leerlingen.
Kosten: geen
Voor wie: iedereen die mee wil schrijven kan zich aanmelden als redactielid bij de bestaande redactie.
Contact: de leerling-hoofdredacteur


Schoolorkest
Speel je graag muziek met anderen of zou je een instrument willen leren bespelen? Het Haganum heeft het grootste schoolorkest van Nederland. We oefenen op vrijdagmiddagen en iedereen die mee wil spelen, mag meedoen. Enkele malen per jaar treedt het orkest op in en buiten de school, zoals tijdens het Orkestival in het Concertgebouw. Daarnaast gaat het orkest jaarlijks op ‘orkestkamp’ om nieuw repertoire te oefenen.
Kosten: € 50,- per jaar, de kosten voor het orkestkamp worden apart berekend.
Voor wie: iedereen die wil meedoen
Contact: dhr. Rogier Boer


Schaken
Schaken een sport voor oude mannetjes? Integendeel! Schaken is iets voor bohémiens en levensgenieters! Het is hét ideale spel om jezelf mee te vermaken. Twee vrienden, één bord, een klok en begeleiding door een heel goede schaker op vrijdagmiddagen in L0.06. Degenen die willen, kunnen bovendien meedoen met landelijke schaaktoernooien.
Kosten: geen
Voor wie: alle geïnteresseerde leerlingen
Inschrijfperiode: begin schooljaar
Contact: dhr. Frank van Tellingen


Programmeren / Lego League
Wil jij bedenken hoe je een machine op een intelligente manier bepaalde opdrachten kunt laten uitvoeren? Kom dan op vrijdagmiddag van 14.10 tot 16.00 uur naar de robotclub. We hebben een team dat meedoet aan de First Lego League en een groep leerlingen die het gewoon leuk vindt om te programmeren met elkaar.
Kosten: geen
Voor wie: klas 3 t/m 6
Inschrijfperiode: begin schooljaar
Contact: dhr. Wesley Keldermans en dhr. Sander Vens


Pre-University College Leiden
Heb jij een zeer brede belangstelling en behoefte aan een wetenschappelijke uitdaging naast je Haganum-opleiding? Dan kan het Pre-University College iets voor jou zijn. Elke maandagmiddag volg je vier uur onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Kosten: € 225,- per leerling per jaar en reiskosten naar Leiden
Voor wie: klas 5 en 6 (colleges en onderzoek), inschrijven in klas 4
Inschrijfperiode: informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Wilma Keesman


Pre-Classes
Van archeologie tot sterrenkunde, islam, psychologie en life science & technology: dit is een deel van de lange lijst aan Pre-Classes die worden aangeboden door de Universiteit Leiden. Gedurende acht bijeenkomsten bestudeer je een onderwerp waar je graag meer over wilt weten. Wordt het vergelijkende Indo-Europese taalwetenschap of toch informatica?
Kosten: € 75,- en reiskosten naar Leiden; sommige Classes vragen een extra bijdrage voor een excursie (dit staat op de site van de universiteit Leiden vermeld)
Voor wie: klas 4 en 5
Inschrijfperiode: begin schooljaar, informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Wilma Keesman


Pre-Den Haag
Eenjarig programma vanuit de Universiteit Leiden.
Voor wie:
Contact: mevr. Wilma Keesman


Madurodam
Elk jaar levert het Haganum een lid voor het College van Burgemeester en Wethouders. Dat is een uitdagende functie, waarin leerlingen aan allerlei maatschappelijke onderwerpen werken.


Toneel
Altijd al gedroomd om eens in een echt theater in de spotlight te staan? Dit is je kans! Dramadocent dhr. Peter Reijn regisseert elk jaar een schoolvoorstelling waaraan veel leerlingen kunnen deelnemen als muzikant, acteur, zanger of technicus.
Kosten: geen
Voor wie: alle leerjaren
Inschrijfperiode: volg de info over audities
Contact: dhr. Peter Reijn en dhr. Feico Sobel


Debat
Wil jij anderen met je argumenten kunnen overtuigen? Dan is de debatclub de geschikte plek voor jou. En kun je dit nog niet zo goed als je zou willen, dan is de debatclub ook de geschikte plek voor jou om dit te leren.
Kosten: reiskosten voor debatwedstrijden in het land
Voor wie: iedereen die wil meedoen
Inschrijfperiode: informatie via de mail aan het begin van het jaar en eventueel ook later, maar vol is vol
Contact: dhr. Jelle Verburg


MUN
Heb je de ambitie om wereldproblemen te helpen oplossen? Op het Haganum kun je actief deelnemen aan de MUN, Model United Nations, een simulatie van de Verenigde Naties. Als je meedoet aan de MUN debatteer je een weekend lang in het Engels over verschillende wereldproblemen. De MUN is internationaal en leerlingen van over de hele wereld doen mee aan een conferentie. Je ontmoet hier leerlingen van allerlei nationaliteiten en bouwt een netwerk op voor later. Deelnemende leerlingen ervaren de MUN als een van de leukste buitenschoolse activiteiten.
Kosten: deelname aan de HagaMUN € 50,-; deelname aan MUN’s op andere scholen € 50,- per MUN; deelname aan de buitenland-MUN (klas 5 of 6) ongeveer € 500,-; deelname aan THIMUN (klas 4, 5 of 6) € 75,-.
Voor wie: leerlingen uit alle leerjaren kunnen een rol spelen tijdens de MUN
Inschrijfperiode: via het MUN-secretariaat
Contact: mevr. Bunna Fidder


Leerling-conservator
Word je helemaal enthousiast van onze collectie in het bètalab en wil je meehelpen om de collectie voor toekomstige Haganumleerlingen te behouden en mooi tentoon te stellen? Geef je dan op als leerling-conservator en trek je eigen witte conservator-jas aan. Het Haganum heeft een grote wetenschappelijke collectie waaraan je je hart kunt ophalen.
Kosten: geen
Voor wie: klas 4 t/m 6
Inschrijfperiode: begin schooljaar
Contact: dhr. René Keijser


Junior TU Delft
Heb je altijd al je eigen raket willen ontwerpen of software willen schrijven die zichzelf verbetert? Vind je het interessant om de echtheid van een schilderij te onderzoeken of om te leren hoe je een 3D-ontwerp tekent en bouwt met behulp van een lasersnijder? Bij Junior TU Delft verdiep je je gedurende vijf dagen in een van deze thema’s.
Kosten: geen kosten voor het programma, wel reiskosten naar Delft
Voor wie: klas 5
Inschrijfperiode: informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Wilma Keesman


Internationale taalexamens
Wil je gaan studeren aan een buitenlandse universiteit, waarvoor vaak een internationaal certificaat nodig is? Of vind je het gewoon leuk om je extra te verdiepen in een taal en daar een diploma in te halen? Op het Haganum kun je internationale taalexamens afleggen.

Goethe
Wil je graag je Duits verbeteren, bijvoorbeeld om aan een Duitse universiteit te studeren, of gewoon omdat je Duits een mooie taal vindt? Als leerling van klas 4 doe je mee op B1-niveau. Het B1-examen is het zogenaamde Zertifikat Deutsch. Met het behalen van dit certificaat toon je aan dat je over een stevige basiskennis van de Duitse taal beschikt. Voor wie nog een hoger niveau wil bereiken, zijn de B2- en C1-examens een mogelijkheid.
Kosten: zie schoolkosten
Voor wie: vanaf klas 4
Inschrijfperiode: informatie volgt via de docenten Duits
Contact: dhr. Frank van Tellingen

DELF
Wil je nog beter Frans leren spreken, bijvoorbeeld om aan een Franse universiteit te studeren, of om in je vakantie een goed gesprek te kunnen voeren op een zonnig terrasje? In klas 3 kun je al meedoen aan het A2-examen. Voor de DELF-examens geldt dat een leerling B1 zou moeten kunnen halen na 6 jaar Frans. B2 is een stuk moeilijker dan het gymnasium eindniveau Frans. Dit niveau biedt leerlingen de mogelijkheid om aan een Franse universiteit te studeren.
Kosten: zie schoolkosten
Contact: dhr. Robert Couwenberg

Cambridge
Wil je zelfverzekerd in het Engels communiceren om bijvoorbeeld een Engelstalige studie te volgen of mee te doen aan een debat? In klas 5 kun je meedoen aan het Cambridge examen op C1- of C2-niveau. Het gaat om het Cambridge Certificate in Advanced English (C1/CAE) of het Certificate of Proficiency in English (C2/CPE).
Kosten: zie schoolkosten
Contact: mevr. Doreen van der Post


Juvenes Translatores
Een wedstrijd voor de beste jonge vertalers uit de Europese Unie, jaarlijks georganiseerd door de Europese Commissie. De wedstrijd staat open voor leerlingen uit één geboortejaar (in principe klas 5), die van en naar een Europese taal naar keuze vertalen.


Olympiades
Voor verschillende vakken zijn er jaarlijks Olympiades. Het betreft vakken in zowel de alfa- als de bètahoek. Het aanbod is niet ieder jaar hetzelfde.
Contact: vakdocenten


Honours Programma van de Gymnasia
Ben je onderzoekend, zelfstandig en zou je graag iets doen dat buiten het normale schoolcurriculum valt? Dan is het Honours Programma van de Gymnasia misschien iets voor jou. Het is lastig te omschrijven wat het Honours Programma is, omdat je er zo veel in kunt doen. Jij verzint je eigen onderzoek en gaat daarmee gewoon aan de slag!
Kosten: geen, behalve reiskosten naar de leerlingendagen in Utrecht
Voor wie: klas 4 (inschrijven en starten), klas 5 en 6 (uitvoeren, reflecteren en uiteindelijk het honoursgesprek)
Inschrijfperiode: informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Martine Burggraaf


Erasmus Junior Med
Ben je nieuwsgierig naar het onderzoek dat in een universitair ziekenhuis wordt gedaan? Bij de Erasmus Junior Med School leer je de onderzoeksgroepen van het Erasmus MC kennen en schrijf je daarna een eigen onderzoeksvoorstel, dat je uitvoert en uitwerkt tot een profielwerkstuk. De selectie is helaas zeer streng.
Kosten: geen voor het programma, wel reiskosten naar Rotterdam
Voor wie: inschrijven in klas 4, uitvoeren in de zomer en in klas 5 en 6
Inschrijfperiode: informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Wilma Keesman


Dungeons & dragons
Voordat er flitsende computerspelletjes met ongelofelijke graphics verschenen, waarin je de meest magische werelden doorkruist (RPG’s), was er al de tabletop-RPG Dungeons & Dragons. Dat spel spelen wij hier op school op vrijdagmiddagen. Gezellig, maar oh zo serieus.
Kosten: geen
Voor wie: klas 1 t/m 6
Inschrijfperiode: je bent het hele jaar welkom
Contact: dhr. Jan Olijerhoek


Diligentialezingen
Nieuwsgiering naar de nieuwste ontwikkelingen in de natuurwetenschappen? Bezoek dan de lezingen van de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde onder de zinspreuk Diligentia, waar onze school lid van is. Dit genootschap organiseert elke twee weken een natuurwetenschappelijke lezing, waarin een onderzoeker vertelt over zijn of haar vakgebied.
Kosten: geen
Voor wie: klas 4, 5 en 6
Inschrijfperiode: september t/m april
Contact: dhr. Tom van der Hulst


Chinese les
Altijd al Chinees willen spreken? Kennismaken met deze taal of al op gevorderd niveau Chinees volgen, dat kan bij ons op school. Op meerdere dagen per week wordt er op verschillende niveaus Chinese les gegeven na de gewone lessen. Een groep gemotiveerde leerlingen volgt nu al drie jaar lang de lessen Chinees en spreekt inmiddels een aardig woordje.
Kosten: € 125,- per jaar voor lessen en boeken
Voor wie: alle leerlingen die Chinees willen volgen, zijn welkom
Inschrijfperiode: begin september, informatie volgt via de mail
Contact: mevr. Bernice Tjien A Fat


Bond en Vivat
Houd je van organiseren en verantwoordelijkheid? Dan is een rol als bestuurslid in het bestuur van onze leerlingenvereniging, de Bond van Haagse Gymnasiasten, een droom voor jou. Je vertegenwoordigt in de bond de commissie waarvan je deel uitmaakt (Feestcommissie Vivat, de Sportraad, Spec of de commissie Culturele Avonden).
Kosten: geen
Voor wie: leerlingen uit klas 4 t/m 6
Inschrijfperiode: volg de informatieborden
Contact: dhr. Jelle Verburg