Haganumleerling Wafaa Hendawi wethouder van Madurodam

Wafaa Hendawi uit klas 4 is geïnstalleerd als wethouder in het college van B&W van Madurodam. Hieronder stelt zij zich voor, en vertelt zij over haar werk daar en over haar plannen voor dit jaar.

Bij de installatie van het nieuwe college heeft Madurodam tevens afscheid genomen van het vorige, waarin Andja Subadi uit (nu) klas 6 zitting had. Veel dank aan Andja! In deze link is te zien hoe zij met twee andere collegeleden haar challenge ‘THT-diner’, gericht op het tegengaan van voedselverspilling, heeft uitgevoerd. Een mooi project!


Wafaa Hendawi – wethouder Madurodam

Ik ben Wafaa Hendawi, ik ben één van de vele vierdeklassers op het Gymnasium Haganum, maar daarnaast ben ik ook wethouder bij het Madurodam College van Burgemeester en Wethouders. Samen met negen andere leerlingen uit Den Haag en regio vertegenwoordig ik Madurodam voor een jaar. Madurodam wordt vaak beschreven als een themapark of miniatuurstad, maar het is nog veel meer. Zo valt het Madurodam Kinderfonds óók onder Madurodam. Het fonds steunt goede doelen door ze financieel een bijdrage te geven. Dit jaar mogen wij, als college, de bestuursleden van het Kinderfonds adviseren over welke organisaties zij kunnen steunen. 

Naast het adviseren heb ik andere rollen bij het College. Zo ben ik een vertegenwoordiger van het College en dus Madurodam bij publieke evenementen. Denk daarbij ook aan interviews met radio, krant of televisie. Als collegelid krijg ik daarnaast ‘lessen’ en workshops. Bijvoorbeeld over Mediatraining of “Hoe schrijf ik een goede pitch?” Maar de belangrijkste (en stiekem ook de leukste rol) is de persoonlijke challenge die je mag uitvoeren.

Elk jaar wordt er een nieuwe burgemeester voor het College van B&W gekozen. Deze burgemeester wordt gekozen aan de hand van een pitch die alle 10 de leden moeten geven. De persoon met de beste en meest inspirerende pitch wordt dat jaar de burgemeester van Madurodam. 

De pitch die je houdt, gaat over een maatschappelijk probleem, waaraan jij graag aandacht wil schenken. Denk aan vrijheid, democratie, klimaat of een persoonlijke motivatie. Over dit onderwerp ga je in groepjes een challenge uitvoeren. De groepjes worden gevormd aan de hand van de onderwerpen van de pitches. Het onderwerp hoeft niet groot te zijn, als het maar onze samenleving kan verbeteren, want alle beetjes helpen. 

Ik heb mijn pitch over mentale gezondheid/problemen bij jongeren gehouden. Ik vind namelijk dat er meer rekening gehouden moet worden met jongeren, die niet per se iets fysiek mankeren, maar mentaal iets meemaken. Ik wil deze jongeren, die de afgelopen jaren veel hebben meegemaakt, laten weten dat we ze zien en steunen. Ik ga mijn uiterste best doen om mijn doel te bereiken.

Zoals je gelezen hebt, is het College van B&W niet alleen leerzaam, maar ook leuk en vaak heel gezellig. Bij het College weet ik zeker dat ik een steentje bijdraag aan de maatschappij. En dáár ben ik trots op.

Dank voor het lezen,
Wafaa Hendawi