MUN en HagaMUN

MUN en HagaMUN

Het Haganum neemt actief deel aan de MUN. MUN staat voor Model United Nations, een simulatie van de Verenigde Naties. Als je meedoet aan de MUN, debatteer je een weekend lang in het Engels over verschillende wereldproblemen, op dezelfde manier als de Verenigde Naties dat doen. De MUN is internationaal en leerlingen van over de hele wereld doen mee aan deze conferentie. Je ontmoet hier leerlingen van allerlei nationaliteiten en bouwt een netwerk op dat je later goed van pas kan komen. Bovendien is de MUN natuurlijk heel goed voor je Engels. Deelnemende leerlingen ervaren dit als een van de leukste buitenschoolse activiteiten.

Op het Haganum kun je aan verschillende MUN’s per schooljaar meedoen, waaronder THIMUN. Deze grootste conferentie van Nederland én een van de grootste van de wereld heeft ongeveer 3000 deelnemers van over de hele wereld. Ten slotte gaat elk jaar een groep ervaren MUN’ners naar een MUN-conferentie in het buitenland.

Ieder jaar organiseert een groep leerlingen de eigen HagaMUN, waar zo’n 400 leerlingen uit binnen- en buitenland op afkomen. Een heuse openingsceremonie vormt de aftrap van het weekend waarin wordt gedebatteerd, lezingen worden gehouden en ook wordt gefeest. Als je meedoet aan HagaMUN kun je op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de conferentie:

  • Admin – Telt de stemmen en geeft de briefjes door die delegates naar elkaar sturen.
  • Delegate – Vertegenwoordigt een land of goed doel en debatteert over actuele wereldproblemen.
  • Student Officer – Leidt het debat en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt.
  • Pressteam – Maakt de HagaMUNDUS, het krantje met artikelen, foto’s, puzzels en roddels.
  • Cateringcrew – Verzorgt het eten en drinken.
  • Staff – Bestaat elk jaar uit ongeveer 30 leerlingen uit verschillende jaarlagen in de bovenbouw. Elk groepje heeft een eigen taak en wordt geleid door het secretariaat. Om in de Staff te komen, is ervaring door deelname aan MUN’s in principe een vereiste.
  • Secretary – Dit bestaat uit één Secretary-General (SG) en drie Deputy Secretaries-General (DSG). De SG is de baas van de HagaMUN en regelt de financiën, het overzicht, het contact met scholen en de schoolleiding. Om in het secretariaat te komen, is het nodig om MUN- en Staff-ervaring te hebben.
  • MUN-director – De MUN-director, een docent, houdt alles van een afstandje in de gaten.

Debat

Het Haganum heeft ook een hecht debatteam dat aan allerlei plaatselijke en landelijke debatwedstrijden meedoet. Eenmaal per week oefen je in het team je debatvaardigheden en je zult verbaasd zijn hoe snel je daarin vorderingen maakt. Binnen enkele weken leer je dat je met de juiste argumenten anderen kunt overtuigen. Ook handig voor thuis!