Internationalisering

MUN op het Haganum

161118-mun4161118-mun3

 

Het secretariaat van HagaMUN 2017:

161118-mun5

 

Op het Haganum wordt actief deelgenomen aan de MUN. MUN staat voor Model United Nations, een simulatie van de Verenigde Naties. Als je meedoet aan de MUN debatteer je een weekend lang over verschillende actuele wereldproblemen, op dezelfde manier als de Verenigde Naties dat doen, in het Engels. De MUN is erg internationaal, leerlingen van over de hele wereld komen naar een conferentie om mee te doen. Je bouwt hierdoor een groot internationaal vriendennetwerk op. Verder is de MUN zeer goed voor je Engels, want je oefent met debatteren in deze taal.
De MUN is professioneel georganiseerd, de regels van de United Nations worden gevolgd en iedereen moet er netjes uit zien. Het is tegelijkertijd ook zo dat de MUN als een van de leukste buitenschoolse activiteiten wordt ervaren.

161118-mun1Op het Haganum kan je aan 6 MUN’s per schooljaar meedoen. Dit zijn BonaMUN, LeMUN, MUNISH, THIMUN, HagaMUN en een MUN in het buitenland.
BonaMUN en LeMUN zijn MUN’s in Leiden en vinden plaats in september en november. Aan deze conferenties doen ongeveer 400 leerlingen mee, van wie ongeveer 1/3 uit het buitenland, vooral uit Europa, komt.
MUNISH is ook in november en wordt georganiseerd door de International School of the Hague. Deze conferentie is wat groter. Er doen 1000 mensen mee en meer dan de helft komt uit het buitenland, vooral uit Europa.
THIMUN is in januari, duurt een week en vindt plaats in het World Forum. Dit is de grootste conferentie van Nederland en één van de grootste van de wereld. Aan THIMUN doen ongeveer 3000 mensen mee. Dit zijn mensen uit landen van over de hele wereld.
Ten slotte gaat er elk jaar een groep van ongeveer 20 leerlingen met 2 leraren op MUNreis. Om op deze reis mee te mogen is ervaring van minimaal 3 MUN’s nodig. Het is meestal 5 dagen, waarbij je een weekend naar een MUN-conferentie gaat en de andere twee dagen cultuur gaat snuiven. Voorbeelden van bestemmingen zijn: Barcelona, Athene, Istanbul en Londen.

 

161118-mun2

De buitenlandse MUNreis in Athene

HagaMUN

Ieder jaar organiseert een groep van ongeveer 30 leerlingen van het Haganum de HagaMUN, een Model United Nations conferentie voor middelbare scholieren uit binnen- en buitenland. Ruim 400 scholieren uit landen als Polen, Spanje, Dubai, Ivoorkust, maar ook uit Nederland doen mee aan de conferentie.
De HagaMUN vindt dit jaar plaats op 10, 11 en 12 maart 2017 en het thema is ‘Socio-economic inequality’, waarbij we het goede doel Oxfam Novib zullen steunen.

Als je meedoet aan HagaMUN kan je op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de conferentie:
• Admin, telt de stemmen en briefjes, die delegates naar elkaar sturen, moet doorgeven.
• Delegate/delegatie, vertegenwoordigt een land of goed doel en debatteert over actuele wereldproblemen.
• Student Officer leidt het debat en zorgt ervoor dat iedereen zich aan de regels houdt.
• Pressteam maakt de HagaMUNDUS, een soort krantje met artikelen, foto’s, puzzels en roddels.
• Cateringcrew verzorgt het eten en het drinken: de koekjes, de koffie, de thee en de lunch.
• De Staff, de Staff bestaat elk jaar uit ongeveer 30 leerlingen uit verschillende jaarlagen in de bovenbouw.
De Staff is onderverdeeld in 9 groepen: Heads of Infodesk, Heads of Housing, Heads of Admin, Heads of Management, de Conference Managers, de Hospitality Managers, Heads of Media, Heads of Press en Heads of Catering.
Elke groepje heeft een eigen taak en wordt geleid door het secretariaat. Om in de Staff te komen is het in principe zo dat ervaring van deelname aan MUN’s een vereiste is.
• Secretariaat, dat uit één Secretary-General (SG) en uit drie Deputy Secretaries General (DSG) bestaat. De SG is de baas van de HagaMUN en regelt de financiën, het overzicht, het contact met scholen en de schoolleiding en is verantwoordelijk voor een aantal groepjes in de Staff. Dit jaar is Philippa Steensma uit de zesde de SG. De DSG’s zijn verantwoordelijk voor de overige groepjes uit de Staff, maken een indeling, regelen het Student Officer-team. De DSG’s dit jaar zijn Juliette Kappeyne uit de zesde, Deric Rozema uit de vijfde en Iris Brafine uit de vijfde.
Het Secretariaat zorgt er dus voor dat de Staff zijn taken goed vervult en regelt verder het feest.
Om in het secretariaat te komen is het nodig om MUN- en Staff-ervaring te hebben.
• MUN-director. De MUN-director houdt alles van een afstandje in de gaten en is al sinds jaren meneer Regeer.

Op deze pagina kunt u meer foto’s en een filmpje zien van onze conferentie in 2016 en hier is meer over HagaMUN te vinden.

DELF / Goethe / Cambridge examens: internationaal erkende taalcertificaten

SONY DSC
Groepsfoto Goethe examen 2015

Het Gymnasium Haganum biedt leerlingen in de bovenbouw de mogelijkheid om deel te nemen aan de internationaal erkende taalexamens voor Frans (DELF), Duits (Goethe) en Engels (Cambridge). Deze certificaten stellen de leerling in staat om wereldwijd zijn/haar beheersing van de Franse, Duitse en Engelse taal aan te tonen. Dit kan waardevol zijn bij studeren, werken en wonen in het buitenland. Daarnaast zijn de certificaten een waardevolle toevoeging op het gymnasium-einddiploma.Voor de diploma-uitreiking van DELF en Goethe worden de leerlingen en hun ouders op school uitgenodigd: de Duitse en de Franse Ambassadeur reiken de diploma’s uit aan onze leerlingen.
Klik hier voor alle informatie over deze taalcertificaten.

 

Duitse ambassadeur met leerling.
Duitse ambassadeur met leerling

 

Uitwisselingen klas IV

2013 Uitwisseling Italië (Riva del Garda)
Uitwisseling Italië (Riva del Garda)

Sinds vijf jaar is het op het Gymnasium Haganum traditie dat alle leerlingen van klas IV deelnemen aan een uitwisseling met leerlingen van andere scholen in Europa. Zo hebben er de afgelopen jaren uitwisselingen plaatsgevonden met leerlingen uit Zweden, Portugal, Griekenland, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, Tjechië en Sicilië. Onze leerlingen ontvangen in het voorjaar een buitenlandse gast thuis en logeren later in hetzelfde schooljaar bij hun uitwisselingspartner in het buitenland. Een geweldige manier om eens echt een kijkje in de keuken in de kunnen nemen van een buitenlands gezin ! Je komt in aanraking met andere gewoontes, ander eten en door middel van het gebruik van de vreemde taal zul je jezelf in je eentje moeten redden. Veel leerlingen vinden dit heel spannend, maar vaak ontstaan er vriendschappen voor het leven en zorgen uitwisselingen ervoor dat je meer begrip krijgt voor andere culturen. Zo’n ervaring vergeet je van je leven niet meer en is verrijkend voor je persoonlijke ontwikkeling.

2014 Uitwisseling Alicante Bezoek aan Valencia
Uitwisseling Alicante: Bezoek aan Valencia
2015 Ontvangstweek Europese Avond met alle uitwisselingsscholen op het Haganum
Europese Avond met alle uitwisselingsscholen op het Haganum

Een uitwisseling duurt 2 weken : een week in Nederland en een week in het buitenland. Je gaat met de hele klas naar één partnerschool. Gedurende de uitwisselingsweken werk je aan een onderwijskundig project samen met de leerlingen van de partnerschool en presenteer je aan het eind van de week de resultaten van je onderzoek in het Engels aan alle ouders van de klas. Daarnaast staan er veel culturele uitstapjes op het programma, volg je lessen op de buitenlandse partnerschool en worden er nog een paar activiteiten georganiseerd voor alle buitenlandse leerlingen samen tijdens de ontvangstweek op het Haganum, zoals een groot Europees sporttoernooi en een Europese avond (de Europe’s Got Talent show) waarop ieder zijn of haar talent kan tonen voor een groot publiek. De uitwisselingen vinden plaats in dezelfde weken : dat wil zeggen dat alle vijf de vierde klassen van het Haganum in dezelfde week hun uitwisselingspartners ontvangen (5 partnerscholen dus) en in dezelfde week afreizen naar het buitenland. Het Gymnasium Haganum vindt het belangrijk dat leerlingen al tijdens hun schoolloopbaan internationale ervaring opdoen, omdat dit hun blik verruimt en daarom bieden wij alle leerlingen van klas IV de kans om deel te nemen aan een uitwisseling

2015 Uitwisseling Frankrijk Bezoek aan Tivoli
Uitwisseling Frankrijk: Bezoek aan Tivoli
2015 Uitwisseling Frankrijk Bezoek aan Nîmes 2
Uitwisseling Frankrijk: Bezoek aan Nîmes
2015 Ontvangstweek Bezoek Binnenhof (uitwisseling Italië)
Ontvangstweek: Bezoek Alkmaar (uitwisseling Italië)
2012 Uitwisseling Italië (Riva del Garda)
Uitwisseling Italië (Riva del Garda)
2015 Uitwisseling Duitsland 2
Uitwisseling Duitsland

Activiteiten bij Frans en Duits

Taaldorp voor klas II en III

In juni wordt er voor klas II en III Taaldorp georganiseerd. In een nagebootst dorp in de aula voeren de leerlingen allerlei opdrachten uit om hun taalvaardigheid in de moderne vreemde talen te laten beoordelen. Zo gaan ze uit eten in een Frans restaurant en brengen ze een bezoekje aan een Duitse dokter. Ze vragen informatie op bij een Frans VVV en kopen spulletjes in een Duitse supermarkt. Voornamelijk ouders die native speaker zijn bemannen de posten en voeren de gesprekken met de leerlingen.

Taaldorp
Taaldorp

Bezoek aan Lille voor klas V en VI

Elke 2 jaar wordt er door leerlingen van klas V & VI met Frans in hun pakket in december een bezoek gebracht aan de stad Lille. De stad is dan helemaal in kerstsfeer. De leerlingen maken een stadswandeling met opdrachten door het centre historique en leggen stellingen voor aan de lokale bevolking. Van deze gesprekken maken zij een filmpje dat later vertoond wordt in de klas. De sectie Frans vindt het belangrijk om leerlingen in contact te brengen met native speakers en een bezoekje aan Lille draagt daaraan bij.

bezoek Lille
bezoek Lille
Kerstmarkt Lille
Kerstmarkt Lille

Bezoek aan Düsseldorf voor klas III

In het kader van het vak Duits wordt tijdelijks de jaarlijkse Dies een bezoek gebracht aan Düsseldorf. Dit gebeurt tijdens de cultuurweek in de laatste schoolweek van het kalenderjaar. Dat betekent dat de leerlingen de kerstmarkt kunnen bezoeken. Op de kerstmarkt kunnen de leerlingen de kraampjes bezoeken. Tevens bereiden ze hier ze spreekopdracht voor die ze later in de les uitvoeren. Bovendien doen leerlingen mee aan workshops, bijvoorbeeld in het Tanzhaus of Filmmuseum.

Düsseldorf
Düsseldorf

Düsseldorf

Deutscholympiade, literatuurwedstrijd en het prämienprogramm

Leerlingen kunnen in het kader van het vak Duits ook aan een drietal buitenschoolse programma’s meedoen: de Deutscholympiade (van het Goethe Institut), de literatuurwedstrijd (van de Duitse school) en het Prämienprogramm (van EP-Nuffic), waarbij een reis van drie à vier weken door Duitsland wordt gemaakt en waarbij leerlingen worden ondergedompeld in de Duitse taal en cultuur. In de afgelopen jaren hebben meerdere Haganumleerlingen succesvol aan deze programma’s meegedaan.

Internationaliseringsproject: Kerstkaartenproject klas I

Leerlingen uit klas I wisselen in december zelfgemaakte kerstkaarten in het Frans uit met leerlingen uit verschillende andere Europese landen. Op deze kerstkaarten geeft iedereen een beschrijving in het Frans van de manier waarop hij/zij kerst viert in combinatie met een kerstgroet in de eigen taal. Alles gaat via de post: in december is er dan tijdens elke les Frans wel een envelop met kerstkaarten uit een Europees land gearriveerd. Bij dit project hoort ook een online-forum waarop de docenten Frans van alle betrokken landen foto’s hebben gezet van hun leerlingen: zo konden we zien hoe de leerlingen in andere landen aan de kerstkaarten werkten en hoe ze reageerden toen ze onze kaarten ontvingen. Het was interessant om de verschillen en overeenkomsten tussen kerst in deze Europese landen in kaart te brengen.

160107 kerstkaartenproject 1b 3 160107 kerstkaartenproject 1b


Correspondentieprojecten met Italië en Portugal klas I en III

Met een klas uit Ferreiras (Algarve, Portugal) en een klas uit Trani (Zuid-Italië) vinden correspondentieprojecten plaats. Leerlingen uit klas I en III schrijven met elkaar in het Frans over hun dagelijks leven, wisselen foto’s en cadeautjes uit en komen via deze virtuele uitwisseling van alles te weten over het leven van leeftijdsgenootjes in Portugal en Italië.

Landelijke dag van de Franse Taal

Op de 2e donderdag in november vindt de Dag van de Franse Taal plaats. Op het Gymnasium Haganum zorgt de sectie Frans ervoor dat die dag het Frans extra in het zonnetje wordt gezet. Leerlingen krijgen Franse hapjes voorgeschoteld en wie zich uitdost in de kleuren van de Franse vlag maakt kans op een typisch Franse prijs. Voor de docenten is er die dag een Franse taart, speciaal ontworpen voor de Dag van de Franse Taal. Tijdens de pauzes klinkt in de aula Franse muziek op groot scherm en tijdens de Franse lessen worden Franse gerechten geproefd en wordt er een Franse quiz gespeeld.

Dag van de Franse Taal
Dag van de Franse Taal

2015 Landelijke dag van de Franse Taal3 2015Landelijke dag van de Franse Taal2
Uitwisseling met Franse en Duitse school in klas IV

Met het Goethe Gymnasium in Berlijn en het Lycée La Trinité in Béziers zijn er al jaren warme vriendschapsbanden. Jaarlijks wordt voor onze leerlingen van klas IV een uitwisseling georganiseerd: op die manier krijgen ze de kans om een weekje mee te draaien in een Frans of Duits gastgezin en om zich te redden in de moderne vreemde taal. Tevens ontvangen zij op hun beurt een Franse of Duitse gast thuis in hetzelfde schooljaar.

Goethe Gymnasium Berlijn, Duitsland
Goethe Gymnasium Berlijn, Duitsland
Lycée la Trinité in Béziers, Frankrijk
Lycée la Trinité in Béziers, Frankrijk