Buitenschoolse Activiteiten

160606 Musicalwedstrijd - 02160112 cultuur compilatie141219 regieopdracht 1

 

Naast het verplichte programma en de kunstvakken kunnen onze leerlingen zich nog verder ontwikkelen op kunst- en cultuurgebied door deel te nemen aan activiteiten, zogenaamde strippenkaarten te kopen of lid te worden van een club.

Culturele clubs

Orkest

Het Gymnasium Haganum heeft een bijzonder symfonisch ‘huisorkest’ vol getalenteerde leerlingen. Een leerling kan ervoor kiezen om deel te nemen aan het orkest. Er kan gespeeld worden op het eigen meegebrachte muziekinstrument, maar het is ook mogelijk om door een ouderejaars begeleid te worden om een ander blaas-, strijk- of slaginstrument te leren bespelen. De dirigent van het orkest is de heer Raphael.

 

Schoolkrant SPEC

De Schoolkrant komt circa 2 à 3 keer per jaar uit en bestaat uit een bonte verzameling van recensenten, journalisten, interviewers, poëten, fotografen en natuurlijk onze eigen Tante SPEC! Leerlingen kunnen zich aanmelden om onderdeel uit te maken van de (hoofd)redactie en veel te leren op het gebied van interviewen, schrijven, redigeren en grafische vormgeving.

151106 culturele avond

Cultuurcommissie

Er gebeurt veel op het Haganum op het gebied van Kunst- en Cultuur. Leerlingen die een kijkje achter de schermen willen nemen en zich bezig willen houden met het cultuurbeleid (financiën, programmering en facilitering) van het Haganum, kunnen zich aanmelden voor de cultuurcommissie. De cultuurcommissie houdt zich ook bezig met de organisatie van de Culturele Avonden, Filmavonden, Interscholaire en het Haganumfestival dus voor ieder wat wils!
De cultuurcommissie staat onder leiding van mevrouw Van der Lely, cultuurcoördinator.

Theatertechniek

Deze groep bestaat uit technisch vaardige leerlingen die het erg leuk vinden om zich bezig te houden met het belichten en audiovisueel ondersteunen van toneelstukken, de Musical en onze culturele avonden! Onder leiding van een professional leer je een licht- en geluidsplan te maken en de hoofdtechnicus te zijn bij speciale avonden en gelegenheden. De heer Reijn is de coördinator van de culturele avonden.

filmposter10-3

Camera Obscura

Deze filmclub bestaat uit leerlingen uit alle leerjaren die onder het genot van een fris en een hapje samen een bijzondere film bekijken en naspreken. Allerlei genres komen aan bod en ongeveer elke 2 maanden is er een nieuwe film te bekijken in het Filmhuis, Pathé of op school. Mevrouw Van der Lely,
cultuurcoördinator begeleidt de club.

Culturele strippenkaart

In samenwerking met Theater aan het Spui en Danstheater Korzo is er een strippenkaart ontwikkeld voor leerlingen waardoor zij 6 a 8 theater-of dansvoorstellingen per jaar kunnen bezoeken. Elke 2 maanden wordt er, gedurende het schooljaar, een bezoek gebracht aan het (dans)theater. Wil jij je hiervoor aanmelden, dan kun je je opgeven voor de theaterstrippenkaart bij meneer Reijn, docent drama en voor de dans

Festivals

Naast alle culturele activiteiten zijn er festivals in het schooljaar waarvoor ontzettend veel leerlingen van het Haganum zich inzetten. Een voorbeeld hiervan is de interscholaire.

150417 interscholaire

Interscholaire

Al 75 jaar wordt eind maart/begin april door het Maerlant Lyceum de Interscholaire georganiseerd. Dit is een culturele wedstrijd tussen meerdere scholen uit Den Haag waar leerlingen strijden om de bokaal en de eer. Er zijn maar liefst 14 onderdelen die grofweg onder te verdelen zijn in mode, beeldende kunst, film, theater, muziek en dans.

Theaterbezoek

Jaarlijks bezoeken leerlingen van het Gymnasium Haganum één of meerdere theatervoorstellingen.Deze voorstellingen worden uitgezocht en geboekt door de theatercommissie, die wordt gevormd door de heer Blanker en mevrouw Mineur.

Deelname aan deze theaterbezoeken is geheel vrijwillig: we doen het puur voor ons plezier! Omdat het vanuit school wordt georganiseerd, geldt vrijwel altijd een gereduceerd tarief. Voor veel leerlingen is dit een eerste kennismaking met de wereld van het theater.

Wij streven ernaar minimaal zes voorstellingen per schooljaar te bezoeken, waarbij wij er op letten dat diverse theaters en verschillende theatergezelschappen aan bod komen. De Koninklijke Schouwburg, het Appeltheater, Theater aan het Spui of Theater Branoul, elk heeft zijn eigen sfeer; je bent echt een avond uit!

Leerlingen kunnen per voorstelling besluiten of ze mee willen en intekenen op een lijst in de mediatheek. Bij sommige voorstellingen is die lijst al snel vol. Voorafgaand aan de voorstelling eten we (bij voldoende belangstelling) bij pizzeria Cenzo’s in de Zoutmanstraat, waar alle gerechten slechts € 5,- kosten. Daarna begeven we ons gezamenlijk naar het theater. Het is natuurlijk niet verplicht om mee te gaan eten, maar wel gezellig! Na afloop praten we meestal nog even na, onder het genot van een drankje.

Intekenlijsten zijn enkele weken vóór de voorstelling in de mediatheek bij mevrouw Mineur.