Klimaatstaking scholieren Gymnasium Haganum

‘Ik hoop dat ze onze staking in andere landen zien’ –

Nikita Handana (14) en Julia Jedrzejowska (14), Gymnasium Haganum

Nikita: ” Als we zo blijven doorgaan, gaat het uiteindelijk mis met de wereld. Eén persoon kan het verschil maken, dus gaan we staken.” Julia: ”Nu demonstreren vind ik belangrijk voor later. Het is egoïstisch om niet aan de toekomst te denken. Thuis hebben we vaste dagen waarop we geen vlees eten. En mijn moeder roept na zeven minuten dat ik onder de douche vandaan moet.” Nikita: ”Ik probeer vegetariër te worden. Dat heb ik niet zozeer uit huis meegekregen. We hebben klimaatverandering op school behandeld, bij aardrijkskunde.” Julia: En je leest erover in de media. Ik was vorig jaar op familiebezoek in Katowice, waar toen de klimaattop was. Dat heb ik toen wel gevolgd.” Nikita: ”Veel leerlingen van onze school gaan naar de demonstratie. Ik hoor sommigen wel zeggen dat ze meedoen zodat ze niet naar school hoeven. Dan zeg ik: je staakt wel met een reden.” Julia: ”Bij het vak tekenen hebben we spandoeken gemaakt. Ik hoop dat na de demonstratie een gesprek komt met politici en vertegenwoordigers van de stakers.” Nikita: ”Ik hoop dat ze onze staking ook in andere landen zien en scholieren daar gaan demonstreren. Beter blijft het niet bij deze ene keer. Het moet doorgaan.”