Sterenkundeolympiade 2018

Op donderdag 5 april kwam een klein groepje belangstellende leerlingen van onze school bij elkaar voor de sterrenkundeolympiade. Bij deze bijeenkomst werd een mini-college gegeven door de heer Heiner met tips voor het maken van de opgaven die thuis afgemaakt konden worden. De problemen dit jaar gingen voornamelijk over sterren en zwarte gaten, evenals over de recentelijk voor het eerst waargenomen zwaartekrachtsgolven.
Eén van onze leerlingen uit klas 4 had de opgaven bijzonder goed gemaakt en werd uitgenodigd voor de finale. De finale vond plaats van 6 t/m 8 juni bij het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Deze finale bestond uit een gevarieerd programma met masterclasses, telescoop- en planetariumbezoeken en sportieve activiteiten met uiteindelijk het maken van de finaleopgaven – een programma dat al een prijs op zichzelf was. Vanwege het meerdaagse programma was het een uitstekende gelegenheid om te netwerken met de andere finalisten en wetenschappers uit de sterrenkundewereld.
Helaas viel onze leerling uiteindelijk buiten de prijzen, maar we houden hem zeker in de gaten voor deelname in de vijfde- en zesde klas. Gefeliciteerd voor het meedingen op zo’n hoog niveau!