Nieuws >> Nieuws

Klassieke Dag

Op vrijdag 5 september vond traditiegetrouw de Klassieke Dag voor de nieuwe eersteklassers plaats.

Na het zien van een film over Pompeii maakten de leerlingen kennis met de Romeinse cultuur en het vak Latijn. In de gladiatorenschool, de Romeinse rechtbank en de eetzaal konden ze zich even echte Romeinen wanen. Ook schreven ze hun eigen Latijnse graffiti en werd er samen geschilderd in Pompeiaanse stijl. Aan het eind van de dag werd bovendien onder de enthousiaste leiding van mevrouw Schijffelen het schoollied ‘Socialiter’ ingestudeerd.

De sectie klassieke talen kijkt terug op een geslaagde dag!

Schooljaar 2014-2015

Het schooljaar 2014-2015 is weer begonnen. Het was een roerige en voor veel mensen verdrietige zomer, we werden weer eens herinnerd aan de kwetsbaarheid van het leven. Ik hoop toch dat alle leerlingen genoten hebben van hun vakantie,  uitgerust zijn en weer zin hebben om aan het nieuwe schooljaar te beginnen.

Maandag en dinsdag maken de leerlingen kennis met hun mentor, worden de boeken uitgedeeld en foto’s gemaakt. Vrijdag ontvangen alle leerlingen thuis een nieuwsbrief met het rooster voor maandag en dinsdag en vrijdag staat ook het lesrooster in Magister.

Ik wens iedereen een goed schooljaar toe,

J. Gaasbeek-Luursema, rector a.i.Overlijdensbericht

 

                       Lisanne Engels

                         1991-2014

Tot onze grote ontsteltenis ontvingen wij het bericht dat onze oud-leerlinge, Lisanne Engels (e.e. 2010), is omgekomen bij de vliegramp in de Oekraïne.

Wij zijn diep geschokt en leven intens mee met de ouders van Lisanne, haar broer Bram, haar vriend Michiel, haar grootouders en al haar dierbaren.

Op het Haganum stond Lisanne bekend als een lieve, intelligente en ambitieuze leerling met één groot doel: een goede dokter worden. Lisanne had net gevierd dat ze haar bachelor had gehaald en ging voor haar coschap naar Maleisië, waar ze helaas nooit is aangekomen.

Nadat eerder een indrukwekkende herdenkingsdienst is gehouden, kwam het bericht dat Lisanne is geïdentificeerd en kon zij naar haar laatste rustplaats worden gebracht.

Als afsluiting op de liturgie bij de begrafenis van Lisanne stonden de mooie woorden:

Als je mij nog iets wilt geven

dan zou ik vragen:

sterf niet met mij,

omhels het leven.

Je mag bedroefd zijn

maar wanhoop niet,

verdrink niet in te groot verdriet.

Als je mij nog iets wilt schenken

dan zou ik willen

blijf toekomst zien,

blijf hoopvol denken

zodat je uitgroeit

en voluit leeft

het leven alle kansen geeft.

Mocht u uw medeleven aan de familie willen betuigen dan kunt u dat doen door een bericht te sturen naar het schooladres. Wij zullen er dan voor zorgen dat deze blijken van medeleven bij de familie terecht komen.

Wij wensen alle dierbaren van Lisanne heel veel sterkte en kracht toe om dit enorme verlies te kunnen dragen. Lisanne zal voor altijd in onze herinnering zijn.

Cum laude voor Leo van Santen

Op vrijdag 4 juli is Leo van Santen cum laude gepromoveerd op het proefschrift Bremen als Brennpunkt reformierter Irenik. Eine sozialgeschichtlicher Darstellung anhand der Biographie des Theologen Ludwig Crocius (1586-1655). Promotor is Wim Janse, hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Uiteraard zijn aan deze heuglijke dag jaren van studie voorafgegaan. Vrijwel iedere vakantiedag besteedde Leo in archieven en bibliotheken in Duitsland. Het resultaat was er ook naar. Omdat ik in de leescommissie voor de promotie zat, was ik betrokken bij de toekenning van het predicaat cum laude. Als motief hiervoor werd met name de originaliteit van het onderzoek genoemd: Leo deed onderzoek naar het ontstaan en de beïnvloeding van Crocius’ theologisch standpunt door politieke, economische en culturele omstandigheden. Crocius heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Bremer gymnasium, waar gereformeerde theologen uit vele landen werden opgeleid. Dit onderzoek geeft nieuw zicht op de verwikkeling van de stadspolitiek met het gymnasium en de confessionele positie van Bremen.

Ook de kwaliteit van het onderzoek en van de uitgave werden geroemd. Vele Latijnse brieven zijn namelijk in het notenapparaat van het boek uitgegeven. Het tijdpad werd geprezen, omdat Leo het boek in vier en een half jaar voltooid heeft naast een baan als leraar Duits aan ons gymnasium. V.O. Haaglanden heeft het promotieonderzoek gefaciliteerd, zodat Leo wekelijks enige dagen aan zijn onderzoek kon besteden.

Met deze bewonderenswaardige prestatie feliciteren wij Leo van harte!

 

Het Gymnasium Haganum feliciteert zijn geslaagden

 

 

Karianne Bakker
Amber Barneveld
Astrid Berndsen
Nandini Bisseswar
Wouter Bloem
Guusje Bloemen
Leonard Boelen
Bernardo Bot
Rosa Bovenkerk
Stijn van der Burg
Zeeger van Dedem
Lotte van Doorn
Lotte Felius
Jasper Ford
Mirjam de Graaf
Andrea de Graaf
Jasper Groot
Merel Haijemaije
Maud van Hamel
Stanley Hau
Amber den Hollander
Gijs van Holthoon
Henke van Homoet
Eva van Hoogstraten
Bart Hoos
Elise Horning
Alexandra Iedema
Anna Jongeneel
Wolter Jongeneel
Viktor Jordanov
Pablo Kattenberg
Cathelijne Keser
Marnix Kester
Adi Kiang
Gabriël de Klerk
Boas Kluiving
Thirza Korbee
Jaap Kotteman
Marieke Kreemers
Annabelle Kuipers
Piet Lange
Felicia Lee-Kong
Roos van Leeuwen
Merel van Leeuwen
Koen Leijnse
Quentin Lont
Jihene Louhichi
Shendy Maduro
Marije Mars
Ima Meijer
Karel Melis
Stefan Mihailovic
Carmen Norder
Yvanka Noya
Charlotte Nugteren
Renée Offringa
Doortje Ogilvie
Rémi Olivier
Hanna Ollivier de Leth
Hendrik Pormes
Jason van Prooijen
Aryan Radhoe
Olaf Randel
Felix Res
Alba de Ridder
Zoë Ris
Richard Roelevink
Joris Roelvink
Sophie Roos
Xeng-Fe Samlal
Naori Scheinowitz
Daan Schouten
Fleur Seuren
Nadia van Silfhout
Devika Sital
Julia van Sloten
Dion Stevers
Roosmarijn Stout
Noah Stunt
Maddy Tegelaers
Eveline Tollenaar
Yenthe van der Toorn
Wiep van der Toorn
Klaas Tromp
Pip van der Valk
Jasmine Vermeerssen
Josif Vlaški
Jan Vos
Danique Vreeburg
Reinet van der Wal
Marik Westerhof
Wouter Westerhout
Mieke Wilms
Max de With
Alex Zevenbergen
Godert de Zoeten
Kirsten Zwennis

Haganum tweede bij School Basketball League

(van dhr. M. Langeweg, docent L.O.)

Vrijdag 6 december jl. was de finaleronde van dit jaarlijkse basketbaltoernooi waaraan wij met twee teams hebben deelgenomen. Het tweede team heeft deze ronde net niet gehaald. Zij eindigden een week eerder met twee andere ploegen gelijk op de eerste plaats, maar door het puntensaldo vielen zij af.

Het eerste team had het wel gered tot deze finaleronde. Zij verloren hun eerste wedstrijd van het ISW uit Naaldwijk maar wonnen de wedstrijd tegen de Deutsche Schule en het Edith Stein College. Hierdoor kwamen zij in de finale tegenover poulewinnaar ISW te staan. Onze jongens begonnen goed, stonden geruime tijd zelfs voor, maar tegen het eind liet het ISW zien toch echt de betere te zijn en werd daarmee de terechte winnaar. Natuurlijk was er bij het Haganumteam teleurstelling, maar we kunnen met trots terugkijken op een geslaagd toernooi en we hebben een mooie beker voor de tweede plaats mee naar school kunnen nemen!

Voor foto’s kunnen jullie kijken op www.ST4R.nl, onder de link Basketballeague

Culturele Avond

De eerste culturele avond van dit schooljaar (3 oktober) was een groot succes.
Begeleid door de theatertechnische leerlingenploeg van het Haganum betraden getalenteerde leerlingen het podium van de aula. De presentatie was in bekwame handen van Jai’Amir Ramjankhan, Kirsten Raphael en Fien de Ridder.

We kunnen terugzien op een strak georganiseerde en verzorgde avond en de enthousiaste reacties uit de zaal waren daar dan ook naar. De volgende culturele avond zal in december plaatsvinden. De precieze datum wordt nog bekend gemaakt.
Peace One Day - VredesloopOp zaterdag 21 september nam een Haganum-team van 16 leerlingen uit verschillende klassen en 9 docenten van verschillende vakken deel aan de Peace One Day-Vredesloop die van start ging aan de Groot Hertoginnelaan. De snelste leerlingen van het Haganum bij de 10km-loop waren met één seconde verschil Nikola Blom en Maurits Schmit (beiden klas 5B, zie foto). Snelste docent was dhr. Gordijn. Snelste leerling bij de 5km-loop was Glenn Kunst (klas 2B). Snelste docent dhr. Claus.

Installatie Jeugdgemeenteraad MadurodamOp vrijdag 13 september vond de installatie van de Jeugdgemeenteraad van Madurodam plaats. Deze raad bestaat sinds de opening van Madurodam in 1952. De Jeugdgemeenteraadsleden zijn lid van de Bestedingscommissie en in die hoedanigheid mede verantwoordelijk voor het goede doelenbeleid van Madurodam. Namens het Haganum heeft Ilse Nijensteen (klas 4C, 6e van links) zitting in de Jeugdgemeenteraad. Zij is de opvolgster van Roos van Leeuwen (klas 6B, 3e van rechts).

Haganum speelt Sangre

Sangre

Een dag van een Haganumleerling

 

 

Floris Kappeyne van de Copello wint Prinses Christina Jazzconcours

Zondag 25 november is Floris Kappeyne (piano, klas 6) in categorie 2 (16 t/m 21 jaar) winnaar geworden van het Prinses Christina Jazz Concours!

Floris’ sprankelende finale-uitvoering in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t Ij is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=jyY47q6qu1E
Floris heeft de volgende prijzen in ontvangst mogen nemen:
* Cultuurreis Venetië: Een cultuurweekend naar Venetië. Reis en verblijf worden aangeboden door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
* Utrecht Conservatorium Jazz Prijs: Een masterclass bij en gastoptreden in een duoconcert van gitarist Philip Catherine en pianist Bert van den Brink, aangeboden door het Utrechts Conservatorium/HKU.
* Vredenburg-Jazz030 Prijs: Een optreden georganiseerd door Jazz030 in seizoen 2013-2014 in Vredenburg Leeuwenbergh.Floris: midden

Paul van der Sluijs wint drie maal goud

1 oktober 2012
Paul van der Sluijs (klas VI) heeft afgelopen weekend met zijn ploeg drie maal goud gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap estafette in Amstelveen.

  Paul van der Sluijs (rechts) 

Verslag cultuurweek II

(door Mevr. N. van der Lely, mevr. C. Schijffelen, dhr. P. Reijn, mevr. M. van der Hofstede en dhr. J. van der Wenden.)

Cultuurweek II heeft onze leerlingen een bijzonder grote leeropbrengst en verdieping gebracht door zo veel aspecten van kunst, dans, fotografie en muziek te raken. De sectie kunst/expressie en muziek kan terugkijken op een succesvolle week met waardevolle eindresultaten. 


Klas I
Residentie Orkest
De leerlingen kregen bezoek van Roelof Meijer, contrabassist in het Residentie Orkest. De verschillende stijlen en verrassende speeltechnieken die Roelof Meijer op zijn instrument liet klinken hebben een diepe indruk achtergelaten.

Aquarelleren
De leerlingen maakten kennis met de voor hen nog onbekende techniek van het aquarelleren (naar de waarneming) midden in het groen, vlak bij de school. Dit zorgde voor geïnspireerde werken van bloemen, vijvers, architectuur en het groen en natuurlijk een frisse neus op een (gelukkig) zonnige dag.

Klas II
Workshop ‘Samen Musiceren
De leerlingen hebben in het Hilversumse Muziek Centrum van de Omroep deelgenomen aan de workshop 'Samen Musiceren en Componeren’.Zij waren aanwezig bij de repetitie van Mahlers jeugdwerk ‘Das Klagende Lied’, uitgevoerd door het Groot Omroepkoor. Een aantal klassen kon een fragment van deze muziek instuderen onder leiding van zanger Peter Duyster, en dit tijdens de repetitie met het koor meezingen. Kllik hier voor het filmpje daarvan op youtube. Met als basis het verhaal van ‘Das Klagende Lied’, stelden leerlingen hun eigen, vaak boeiende composities samen. Hierin waren veel aspecten terug te horen waren van wat de leerlingen de afgelopen twee jaar hadden geleerd. Twee klassen hebben in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid tenslotte bij hun composities een video gemaakt waarbij ondervonden kon worden op welke manier beeld de op Mahlers verhaal geïnspireerde muziek kon versterken. Klik hier om een filmpje daarover te bekijken.

Ontwerpen
Leerlingen hebben even in de schoenen van een architect gestaan. In groepjes mochten zij een maquette voor een zelf verzonnen museum ontwerpen. Na een theoretische achtergrond gekregen te hebben werden zij aan het werk gezet met foamplaat, lijm en gekleurd doorzichtig plastic. Dit heeft prachtige resultaten opgeleverd. Opvallend waren de goede samenwerking, de creatieve ideeën en het ruimtelijk inzicht.

Klas III
Dansworkshop Korzo theater
De leerlingen hebben in theater Korzo dansworkshops gevolgd bij een choreograaf moderne dans, een choreograaf house-dancing en een choreograaf hip hop. Zij ervoeren hoe het is om een choreografie te maken en tegen elkaar te battlen. Het belangrijkste van deze workshops was dat onze veelal ‘verstandelijke’ leerlingen werden uitgedaagd om uit hun hoofd en in hun lichaam te stappen. Vooral de hip hop choreograaf kreeg de leerlingen enthousiast aan het bewegen met verassende resultaten.

Klas IV
De leerlingen uit de vierde klas die niet op uitwisseling waren, zijn de stad ingetrokken en hebben door middel van fotografie markante plekken in de stad vastgelegd. Dit deden ze aan de hand van oude foto’s uit het stadsarchief van deze plekken. Zij moesten vanuit hetzelfde standpunt als de fotografen van vroeger exact dezelfde foto maken. De foto’s werden na afdrukken naast elkaar gelegd en hierdoor werd er duidelijk hoe de stad wel/niet is veranderd. De leerlingen leerden om goed te kaderen, beter te kijken naar hun bebouwde omgeving en na te denken over de geschiedenis van de vastgelegde plekken.

     
     
     

 

 

The Berlin Connection - de foto's

Search Tags 

Diploma Pre-University College Leiden

12 april 2012 - Op 12 april hebben drie leerlingen uit klas VI, Floortje Roelvink, Floor Kalker en Maria Rodriquez Schaap hun Pre-University-diploma van de Universiteit Leiden in ontvangst genomen. Twee jaar lang zijn zij wekelijks naar Leiden afgereisd om daar colleges te volgen die aansloten op hun brede wetenschappelijke interesse. Absoluut hoogtepunt in deze twee jaar was het wetenschappelijk onderzoek dat zij in het kader van het profielwerkstuk aan de universiteit hebben gedaan. Volgens de drie was vooral het intensieve contact met bevlogen wetenschappers die hen aanmoedigden tijdens het hele onderzoeksproces ontzettend leerzaam en bijzonder.
Zowel Floortje en Maria, die samen onderzoek deden, als Floor (die met een leerlinge van een andere school onderzoek heeft gedaan) werden genomineerd voor de Jan Kijne onderzoeksprijs, die ieder jaar wordt uitgereikt voor het beste onderzoekswerk. Van de veertien genomineerde onderzoeken kregen er twee een eervolle vermelding, en een de daadwerkelijke prijs. Floortje en Maria kregen voor hun onderzoek naar kankercellen een eervolle vermelding en eindigden daarmee bij de beste drie onderzoeken. 


v.l.n.r. Floor Kalker, Floortje Roelvink, Maria Rodriguez-Schaap

Link the Music

Nu wij de beschikking hebben gekregen over de beelden van het project 'Link the Music' dat 24 november j.l. op onze school plaatsvond, blikken we graag met u even terug op deze verrassende dag! Gedurende geheel deze dag heeft een groot aantal van onze leerlingen op bijzonder enthousiaste wijze in meerdere workshops, samen met musici uit het Duitse orkest StübaPhilharmonie en singer-songwriter Alin Coen, een aantal klinkende links voorbereid om bruggen te slaan tussen verschillende muzikale genres. Dit leverde 's avonds een sprankelend concert op, waar een goedgevulde aula zichtbaar van genoot! Wij zijn het Goethe-Institut dan ook zeer erkentelijk dat zij dit project op onze school mogelijk hebben gemaakt.

De beelden van 'Link the Music' kunt u bekijken via http://www.youtube.com/watch?v=a65NJoA64lM&feature=related en http://www.youtube.com/watch?v=y4Vn2LJ-K6wOud-leerling Barbara Snel wint Taalunie Scriptieprijs 2011

Oud-leerling Barbara Snel schreef volgens de jury van de Taalunie Scriptieprijs in 2011 de beste scriptie op het gebied van de taalkunde en taalbeheersing.

Anne Moroux wint vertaalwedstrijd en laat 3000 deelnemers achter zich

Vrijdag 3 februari publiceerde de Europese Commissie onderstaand persbericht:”. 

 
“Behalve aan Juvenes Translatores neemt het Haganum o.a. deel aan de vertaalwedstrijd van de Vereniging Vrienden van het Gymnasium (Latijn en Grieks), aan de Deutscholympiade (georganiseerd door de Deutsche Schule in Den Haag) en aan de Taalkundeolympiade (georganiseerd door de Universiteit Leiden). Voor meer informatie over deze wedstrijden kun je contact opnemen met dhr. Blanker (r.blanker@haganum.nl).”

Klik hier voor een bericht in Metro

7 februari: De organisatie van Juvenes Translatores laat weten dat sommige leerlingen vanwege de kwaliteit van hun vertaling een speciale vermelding hebben gekregen. Van onze school is dat Maria Rodriguez-Schaap.

24/7 in Musicon


De band ‘24/7’ staat vrijdag 3 februari om 20.30u in Musicon naast Crystal Water en The Shortest Straw! ‘24/7’ is een rockband die bestaat uit leadgitarist Tom Olink (oud-leerling van het Haganum), bassist Javier den Leeuw, drummer Abel Kouwenhoven en zanger Koen van Leeuwen (leerling van het Haganum). ‘24/7’ is een opkomende band en de leden hopen dat er veel mensen naar hun optreden komen. Zij hebben er in ieder geval al heel veel zin in! Je kunt ze opzoeken op Facebook onder de naam ‘24/7’ en je kunt ze volgen als je de pagina ‘liket’.

Barokorkest Collegium Musicum: privéconcert voor onze leerlingen

1 december 2011

Op donderdag 1 december heeft barokorkest 'Collegium Musicum Den Haag' een bezoek aan onze school afgelegd. De middag begon met een inleiding in het muzieklokaal waar een orkestlid op een levendige manier over  barokmuziek vertelde en de aanwezige leerlingen hier actief bij betrok. Het vervolg vond plaats in de aula, waar het orkest ondertussen al plaatsgenomen had. In het orkestverband werden door de musici aan de leerlingen verschillende begrippen en technieken uitgelegd en op klinkende manier verduidelijkt. Hierna konden de leerlingen luisteren naar de generale repetitie van het orkest dat zich voorbereidde op een concert rond Vivaldi's 'L'Estro Armonico' in de Oud-Katholieke Kerk in Den Haag.


Maatschappijleerdag

(door mevr. M. Maan)

Op 23 november zijn alle leerlingen van klas V een dag lang actief geweest op en rond het Binnenhof: het politieke hart van Nederland. De drie programma’s die de leerlingen konden volgen, werden georganiseerd door de Haagse Tribune. De leerlingen konden kiezen uit een programma over politiek, een programma over media en een programma over de rechtsstaat. Een bezoek aan de Tweede Kamer was bij alle programma’s een vast onderdeel. Helaas trof één van de groepen tijdens dit bezoek de Tweede Kamer leeg, vanwege een ingelaste pauze. De overige twee groepen zagen echter wel een interessant debat over de standpunten van de PVV inzake het buitenlands beleid. De leerlingen die het programma rechtsstaat hebben gedaan, mochten aan het einde van de dag een strafzaak naspelen.  


Van links naar rechts: Sjoerd Brouwer, José Manuel Barroso, Cédric Goudswaard, Floris van der Gronden. 

Merlijn van Deen (examenjaar 2006) wint Janneke Fruin-Helb Beurs 2011

Oud-leerling Merlijn van Deen (examen 2006) is de winnaar van de Janneke Fruin-Helb Beurs 2011. Deze beurs is ingesteld om excellente LISF-onderzoeksvoorstellen extra aandacht en financiële steun te geven. De beurs is vernoemd naar mevrouw drs. A.M. Fruin-Helb, voormalig directeur van het Leids Universiteits Fonds (1989-2003) en mede-oprichter van het LUF Internationaal StudieFonds.Op woensdag 16 november kreeg Merlijn de prijs uitgereikt door Huub Röttgering. Merlijn van Deen won de prijs met zijn aanvraag voor zijn onderzoek naar “Dynamics of droplet detachment in granular suspensions” tijdens zijn verblijf aan het ESPCI (École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris) in Parijs.


Simon Kalker en Alex Zevenbergen in 'Nederland Leest'

De afgelopen maand werd in het kader van 'Nederland Leest' Het leven is vurrukkelluk van Remco Campert gelezen en gratis uitgedeeld in de openbare bibliotheken. Middelbare scholieren uit heel Nederland werden uitgenodigd om na het lezen van het boek een favoriet fragment te kiezen, een muziekstuk of ode te schrijven of zich te verplaatsen in een van de hoofdpersonen. Het beste muziekstuk werd ingezonden door Simon Kalker en Alex Zevenbergen uit 4A. Zij mochten daarom op woensdag 16 november optreden in de live-streamuitzending, waarbij ook Campert en andere schrijvers aanwezig waren.Beide jongens hebben het fantastisch gedaan. Simon zong en begeleidde zichzelf op de gitaar en Alex gaf achteraf een toelichting op de muziek. 

We feliciteren beide leerlingen met hun prestatie. 

Een en ander is te zien op: http://www.nederlandleest.nl/scholieren/nederland_leest_live.html het optreden begint na ongeveer een half uur.

Valentine Blangé weer winnaar Florence Concours

Voor de tweede keer is Valentine Blangé uit 2C (viool) winnares geworden van het Florence Concours, ditmaal met haar kwartet 'Liev' dat verder bestaat uit Lotte Strong, Lidewij de Vos en Isabel Messerschmidt.
Op zondag 20 november mocht dit sprankelende viertal na een prachtige finale in het Theater aan het Spui een cheque ter waarde van € €1000 in ontvangst nemen.
Op www.florence.nl is te lezen dat de jury vooral onder de indruk was van hun perfecte samenspel en van het feit dat ze de muziekstukken uit hun hoofd speelden. Hans Matla, voorzitter van de vakjury, merkte op dat de dames met zoveel passie speelden dat het leek alsof hun strijkstokken als sabels door de lucht kliefden. 

Op de foto Valentine helemaal rechts

PRE-University College

Op donderdag 14 april hebben de PRE-University College studenten van het Haganum uit klas 6 hun diploma van de Universiteit Leiden in ontvangst mogen nemen in de Hooglandse Kerk te Leiden. Een prachtige prestatie! De PRE-studenten hebben twee jaar lang een intensief programma gevolgd aan de universiteit. Vooral de ontmoeting met bevlogen, gepassioneerde wetenschappers bleek veel indruk te hebben gemaakt. Het Haganum feliciteert David Mihailovic, Anne de Blécourt, Marcel Eleveld en Marnix Huibers met hun diploma!v.l.n.r. David Mihailovic, Anne de Blécourt, mevr. M. Maan, Marcel Eleveld


Gymnasium Haganum presenteert 'Hamlet'

 (door P.A. Reijn, docent drama)

Graag vragen wij uw aandacht voor de eenmalige voorstelling HAMLET die op dinsdag 10 mei aanstaande zal worden gespeeld in het Theater aan het Spui in Den Haag. Elf van onze leerlingen zullen op hun eigen wijze vorm geven aan het klassieke verhaal van Shakespeare over wraak, haat, liefde, vriendschap, vertwijfeling en macht.

Hamlet, de eeuwig melancholieke prins die zich wil wreken voor de dood van zijn vader maar die niet weet hoe hij de daad bij het woord moet voegen, zal zich onvergetelijk laten gelden door:


Amber Hoogenboom
Christiaan van Rossum
Floris van der Gronden
Cammy Mitchell
Bart Schelfaut
Eva van der Weerd
Bhupinder Singh
Maud van Hamel
Alexandra Iedema
Bram Naves
Koen Rodewijk

en door 'Special Guest Star' dhr. P. Regeer - docent Engels - als de Geest van Hamlets vader.

De voorstelling begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur bent u hartelijk welkom in het Theater aan het Spui, Spui 187, in Den Haag.
De kaarten kosten € 7,50 per stuk. U kunt deze bestellen door het door u gewenste aantal reserveringen over te maken op rekeningnummer 40 91 900 t.n.v. Gymnasium Haganum Rekening Leermiddelen, te Den Haag, onder vermelding van 'HAMLET' en het aantal kaarten dat u wilt bestellen.

Zodra uw betaling is overgemaakt kunt u de kaarten bij de receptie van onze school komen afhalen van 26 t/m 29 april a.s.

Er zijn 160 plaatsen beschikbaar. Wacht daarom niet te lang want op is op! 
Voor vragen kunt u zich wenden tot P. Reijn,p.reijn@haganum.nl 
Wij kijken er naar uit u op 10 mei in het Theater aan het Spui te mogen begroeten!

Haganumleerlingen schitterden in 'Songs from Mahler's time'

(Van mevr. C. Schijffelen, muziek)
 
Op indrukwekkende wijze gaven onze leerlingen op 25 februari j.l. in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam gestalte aan 'Songs from Mahler's time', een geheel unieke compositie die zij zelf ontwierpen en uitvoerden onder leiding van musici van de Berliner Philharmoniker.

Samen met leerlingen van de Vrije School Den Haag en het Montessori Lyceum Amsterdam zetten zij op energieke wijze een expressieve uitvoering neer, die vanuit een eigen invalshoek diepte gaf aan de betekenis van de teksten uit Mahlers Derde Symfonie. In de tien verschillende delen lieten de leerlingen horen hoe zij door het etaleren van hun verschillende klankkleuren en het inweven van zeer persoonlijke elementen in staat waren Gustav Mahler opnieuw tot leven te laten komen.

Wij wensen Bas Kappeyne van de Coppello, Isa van Lidth de Jeude, Daniel Daineko, Tal Shasha, Pace Veeger, Marije Mars, Wiep van der Toorn, Dion Stevers, Radha Baan, Günes van Dijk, Koen van Leeuwen, Felicia van Regteren Altena, Floris Kappeyne van de Coppello, Tian Wang en Malou Oosterhof van harte proficiat met dit prachtige resultaat!

Het project 'Songs from Mahler's time', dat gecoördineerd werd door het Muziekcentrum van de Omroep en financieel mogelijk werd gemaakt door het Goethe-Institut Amsterdam, maakt deel uit van een reeks internationale educatieve uitwisselingsprojecten rondom de symfonieën van Mahler, geïnitieerd door de educatieve afdeling van de Berliner Philharmoniker. In november 2010 ging deze internationale coproductie van start in Sydney. In februari j.l. vond dan onze uitvoering plaats in Amsterdam en in het najaar van 2011 krijgt 'Songs from Mahler's time' een vervolg in Berlijn.

Links naar beelden van de repetities kunt u bekijken op
http://www.youtube.com/watch?v=OcO301qN_Ts, van de generale repetitie in Het Concertgebouw op http://www.youtube.com/watch?v=L47Cof7G8vY en van de uitvoering in Het Concertgebouw op http://www.youtube.com/watch?v=wq9uVtMzhQU&feature=related . 

Search Tags 

'Songs from Mahler's Time' - de voorbereiding

Search Tags 

Valentine Blangé (IC) wint Florence Concours

Valentine Blangé uit 1C (viool) is zondag 21 november winnares geworden van het Florence Concours!
 
Weekkrant.nl: "Valentine won omdat de jury werd gevangen door haar spel. Hans Matla, voorzitter van de vakjury, merkte op dat ze ondanks haar jonge leeftijd al een volwaardige violiste is. De jury was vooral onder de indruk dat Valentine haar muziekstukken uit haar hoofd speelde en dat zij onder het spelen oogcontact bleef houden met haar publiek." 
 
Valentine heeft een cheque ter waarde van €1000 in ontvangst mogen nemen. 
 

Floris Kappeyne wint tweede prijs Prinses Christina Jazz ConcoursZondag 21 november heeft Floris Kappeyne van de Coppello uit 4C (piano) de tweede prijs in de wacht gesleept op het Prinses Christina Jazz Concours!
 
Floris zette deze fabuleuze prestatie neer in de eerste categorie (12 t/m 15 jaar).
 
Dankzij zijn overtuigend pianospel heft Floris in ontvangst mogen nemen:
* Codarts Summerschool Award: Deelname aan de Codarts Summerschool ‘Jazz around the World’ in 2011. Aangeboden door de Rotterdam Jazz Academy, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten.
* Masterclassprijs: Een masterclass door Brad Mehldau, ter beschikking gesteld door de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.
* Concert Bimhuis: Kaarten voor concerten in het Bimhuis, ter beschikking gesteld door het Bimhuis

Klik hier voor de site van het Christina Concours

Meisjesbasketbalteam in de finale van de School Basketball League


Het team met de trainers.


Op vrijdag 12 november is de eerste voorronde van de 5-on-5 School Basketball League 2010 gespeeld. In 3 poules werd er direct gestreden om finaleplaatsen.

Een toch wel verrassende winnaar in deze categorie. Het Zandvliet College, dat zoals ieder jaar met goed teamspel en veel vrijlopen veel en gemakkelijk scoorde, verloor een bijzonder spannende wedstrijd tegen het sterk verdedigende Gymnasium Haganum met 4-5 en werd daardoor uiteindelijk 2e in de poule. Gymnasium Haganum scoorde in haar wedstrijden minder makkelijk dan het Zandvliet College, maar wist alle andere tegenstander op 0 punten te houden. Een knappe prestatie!
Ook in deze poule plaatsen de beste 4 teams zich voor de finale op 10 december.

Eindstand meisjes <15 divisie 1
1. Gymnasium Haganum
2. Zandvliet College
3. Lyceum Ypenburg
4. Diamant College
5. Edith Stein College *
* = uitgeschakeld

(zie ook: http://www.st4r.nl/nieuws: Eerste finalisten 5-on-5 SBL bekend)

Dies 2010

Search Tags 

Introductieweek klas I - Ermelo

Search Tags 

Guido Breedveldt Boer (examen 2009) wint eerste Katadreuffe wisselbokaal

Van de website van de Universiteit Leiden:
http://www.law.leidenuniv.nl/nieuws/onderwijsprijs.html


De eerste Katadreuffe Wisselbokaal

De heer Huygen van het NRC maakte bekend dat Guido Breedveldt Boer de NRC essay prijs had gewonnen en eerste winnaar is van de Katadreuffe Wisselbokaal. Deze prijs wordt uitgereikt in het kader van het nieuwe eerstejaars vak Schrijfvaardigheid Juridisch Betoog dat door de afdeling Encyclopedie is ontwikkeld en wordt verzorgd.


Naschrift: Katadreuffe is de hoofdpersoon in “Karakter”, de roman van oud-leerling van onze school Ferdinand Bordewijk.

Uitwisseling met Collège Louis Sandras

In mei hebben 30 leerlingen uit klas 2 en 3 van onze school een hele week Franse leerlingen ontvangen van het Collège Louis Sandras in Anizy-le-Château (Picardië, Frankrijk). Naast het uitvoeren van een gezamenlijk project om meer te weten te komen over elkaars gewoontes en tradities, werd er een bezoek gebracht aan Madurodam, het NEMO en het Anne Frankhuis in Amsterdam, Volendam, het Vredespaleis in Den Haag, het strand van Scheveningen, Corpus in Leiden en de binnenstad van Delft.

Search Tags 

Haganumteam wint tweede prijs in scheikundecompetitie

Het team van Lisanne Tollenaar, Miriam Zwennis (beiden klas V) en Christopher van Tongeren (klas VI) heeft met zijn praktische opdracht "Fermentation" de tweede prijs gewonnen in een scholierencompetitie van de Vrije Universiteit (Amsterdam) waaraan 444 teams hebben deelgenomen. 
De praktische opdracht is onderdeel van het schoolexamen en wordt uitgevoerd in klas V. Omdat Christopher in klas V te zwak was om zijn praktische opdracht te maken, heeft hij deze pas in klas VI gedaan, samen met leerlingen van klas V.

Klik hier en vervolgens op "nominations"
Hier kunt u ook hun praktische opdracht downloaden.

Klik hier en vervolgens op "Prize Day"

Algemene informatie over het project

Het Gymnasium Haganum feliciteert de geslaagde eindexamenkandidaten

Niels Agterhorst

Fanar Al-Obaidy

Ilias  Attaye

Laurens  Bart

Jan de Boer

Tom  Bollemeijer

Boy Bos

Duco Burgers

Çengiz Callender

Diederik Cames van Batenburg

Erik Diependaal

Nienke Edelenbosch

Amarens  Eggeraat

Lisanne Engels

Olivier van der Feltz

Yvonne Ferrier

Eveline  Fetter

Valentijn Frinking

Sabrina  Gajadhar

Floor de Gee

Hanna van Gerven

Graziella Gioia

Jesse Hablé

Anshel  Hendriks

Bob den Hollander

Willem Hutten

Brenda de Jong

Matthijs Kan

Hans  Keesom

Alexander  Kiers

Sam  Kleinsteuber-Kalkman

Anne  Klugkist

Yuri de Koning

Tamara van der Kraats

Hugo Kraijenhoff

Anneke  Kreemers

Joost  Lina

Louise Linssen

Vanessa Liu

Leon  Loopik

Jouke van der Maas

Emma van de Meerendonk

Jelle van der Meulen
 Sacha Minderhout

Mila  Muyselaar

Amarantha Nicolai

Bas  Nieuwstad

Enzo Nooitmeer

Willemijn  Oosterhof

Tim Oostvogel

Julius Puts

Toon Renssen

Lodewijk  Res

Karish Resodikromo

Alma Joy  Ridderhof

Femke  Ris

Lisa Roelsma

Norika  Salih

Mark Schotborgh

Zeno Siemens Brega

Edela Smajlovic

Jolien Teunissen

Xaveer van Tol

Thijs Veerman

Robin Vermeer

Anouk van der Voet

Keke van der Wal

Dexter  Wessel

Hacer Yüce

Yiling  Zhang

Anna Zhu

Ymke van Zwet

Digital Playground Film Festival - Haganumleerlingen genomineerd

Twee keer per schooljaar organiseert het Filmhuis het DP Film Festival. Uit alle werkstukken die tijdens een halfjaar gemaakt zijn, kiest een jury 30 genomineerden. Tijdens het festival worden de genomineerde films vertoond en worden verschillende prijzen uitgereikt.
Uit ruim 300 werkstukken zijn ook dit keer leerlingen van het Haganum genomineerd met de film ‘Afrika Top’. Dit zijn:
Georgina Contreiras Balm
Sharity  Djasim
Mirka Hannink
Noor van Poelje
Thomas Seffelaar
Rosanne van der Voet
Floris Wolterink

Er zijn prijzen te winnen in zes categorieën: beste animatie, beste script, beste camera/montage, beste actrice, beste acteur en natuurlijk de aanmoedigingsprijs. Uit alle nominaties wordt uiteindelijk ook nog de beste film gekozen. Het festival vindt plaats op vrijdag 25 juni van 15.00 – 16.30 uur. 

http://www.digitalplayground.nl/

http://www.filmhuisdenhaag.nl/content/85/educatie---digital-playground.aspx

Haganumteam in CanSat-finale

(Door R. Keijser)

CanSat is een technologiewedstrijd voor teams van middelbare scholen. In Nederland wordt de competitie jaarlijks georganiseerd door de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft en ruimtevaartbedrijf ISIS. De competitie is opgezet om de interesse in de exacte wetenschappen en de techniek te vergroten.

 

De uitdaging is een “satelliet” te ontwerpen die in een frisdrankblikje van 33cl past (vandaar de naam CanSat). Satelliet staat tussen aanhalingstekens omdat het blikje, in tegenstelling tot een echte satelliet, gewoon terug op aarde valt. Tijdens de afdaling moet de CanSat twee missies verrichten. De eerste (primaire) missie is verplicht. Hierbij moet de temperatuur en de luchtdruk gemeten worden en door deze te vergelijken met de gegevens aan de grond moet de hoogte berekend worden.

 

De tweede (secundaire) missie moet door het team zelf worden bedacht. Dit loopt uiteen van waarnmeningen met een ingebouwde camera tot het nemen van luchtmonsters, van het opwekken van energie voor de satelliet tot het testen van het radiobereik in samenwerking met radioamateur uit de omgeving.

 

Gedurende het schooljaar leren de leerlingen solderen en programmeren in een workshop bij de TU Delft. Ze leren samenwerken, presenteren en werken met deadlines (wat altijd weer heel moeilijk blijkt te zijn). Tijdens de halve finale worden de blikjes, na een korte presentatie aan een kritische jury, van een 70 meter hoge hoogwerker afgegooid. Dan krijgen de teams twee weken de tijd om de meetgegevens te verwerken in een verslag. De CanSatsvan de finalisten worden met een echte raket, van de amateurraket-vereniging DARE, naar 1000m hoogte geschoten. Tenslotte moeten ze dan op de einddag hun meetgegevens presenteren voor een volle collegezaal. Het winnende team staat een parabool-vlucht te wachten, dit is een soort achtbaan-vlucht waarbij gewichtsloosheid ervaren kan worden.

 

Ons Haganumteam is de halve finale goed doorgekomen. Van de 40 teams horen ze nu bij de 18 finalisten die hun satelliet met een raket mogen afschieten, mede, misschien wel, vooral door de grote inzet en motivatie van Dirk Dokter. Tijdens de halve finale waren de 5e klassen op reis naar Rome en Florence. Dirk is speciaal teruggekomen omdat hij het niet wilde missen.

 

Dit jaar doet onze school mee met een team van tien leerlingen uit de vijfde klas (Andrea Bedon Vasquez, Ashika Baan, Dirk Dokter, Folkert Kuipers, Gianpaolo Gioia, Irene Locher, Jasper Hoogendoorn, Lex Kaasjager, Rico Honders en Rogier von Asmuth). Onder leiding van de heer Kouwe (docent natuurkunde) en de heer Keijser (t.o.a.) hebben de leerlingen dit jaar een zeer ambitieuze secundaire missie gekozen: met een bestuurbare parachute en twee propellers in de CanSat zelf naar een vooraf bepaald doel vliegen. Ook de parachute (een parafoil) is door het team zelf gemaakt. Het blikje vindt zijn doel via EGNOS. EGNOS is een nauwkeuriger dan GPS, het systeem dat onze Tomtom vertelt waar we zijn. Het doel, het grondstation, is een kunstwerkje op zich geworden. De vader van Rico een rioolbuis omgetoverd tot een heel groot blikje. De kleppen van het grondstation gaan automatisch open, begeleid door flitslichten en een ware sirene. Dit alleen al om alle aandacht te krijgen bij de presentatie.  

De finale zou vrijdag 11 juni plaatsgevonden hebben maar is vanwege onweersverwachtingen verschoven tot na de zomervakantie.

kijk voor meer informatie op www.cansat.nl

 

Leon Loopik wint Nationale Biologie Olympiade


11 juni 2010


Leon Loopik heeft de Nationale Biologie Olympiade gewonnen. Met een score van 548 punten liet hij nummer 2 (511 punten) ver achter zich.
Meer informatie volgt.
 
zie ook http://www.biologieolympiade.nl/

Klas IV in Istanbul

Search Tags 

klas V naar Florence en Rome - eerste impressies

Search Tags 

Anne de Blécourt wint 4e prijs in vertaalwedstrijd

20 april 2010

Elk jaar organiseert de Deutsche Schule in Den Haag een literaire vertaalwedstrijd voor scholieren. Dit jaar kregen de deelnemers een tekst van de Oostenrijkse schrijver Thomas Glavinic te vertalen. Op een feestelijke bijeenkomst voor alle genomineerden kreedg Anne de Blécourt de vierde prijs uitgereikt. Eerder dit jaar won Anne de nationale Deutsch Olympiade.

Alex Zevenbergen door naar eindronde Biologie Olympiade Junior

16 april 2010

Alex Zevenbergen (klas IIa) heeft met 57 punten een gedeelde achtste plaats bereikt in de Biologie Olympiade Junior, waaraan +/- 6600 leerlingen hebben deelgenomen. Alex behoort daamree tot de twintig besten en wordt daarom uitgenodigd om van 27 t/m 29 mei mee te doen met de eindronde waarvoor Saxion (Hogeschool in Enschede) de gastheer is. Tijdens de eindronde krijgt hij colleges en een practicum over interessante biologie-onderwerpen. 

Klik hier voor de site van de NBO

Klik hier voor de uitslagen

Anne-Marie Rijnenberg geselecteerd voor "Sprachkursprogramm"

9 april 2010

Anne-Marie Rijnenberg (klas Vd) heeft een plaats veroverd in het zogenaamde Sprachkursprogramm van drie weken in de plaatsen Regensburg en Neurenberg en omgeving, in de Duitse deelstaat Bayern. Slechts 15 Nederlandse leerlingen uit de vijfde klassen vwo mogen daar aan het begin van de zomervakantie heen reizen met één begeleidend docent uit Nederland. De 'Preisträger' woont bij een gastgezin van een partnerleerling, waarmee hij/zij dezelfde school bezoekt en veel optrekt. Als groep volgen de Nederlandse leerlingen een intensief en aantrekkelijk programma rondom de Duitse taal en cultuur aan een goed gymnasium. Er wordt aandacht geschonken aan politieke, economische en sociale vraagstukken. Bovendien zullen er reguliere lessen aan Duitse leerlingen worden bijgewoond, om een vergelijking tussen de verschillende onderwijssystemen te kunnen maken. Het programma omvat verder een aantal culturele excursies. Er zal ook veel aan sport worden gedaan. Op één van de laatste avonden wordt er een afscheidsfeest georganiseerd, waarbij het de bedoeling is iets van Nederland te laten zien.
De 'Preisträger' van de afgelopen jaren beschouwen dit verblijf zonder uitzondering als een prachtige en boeiende tijd.  De leerlingen volgen de programma's op uitnodiging van de Duitse Bondsregering; het Europees Platform subsidieert de reiskosten naar Duitsland. De deelnemers worden ook gezien als een soort ambassadeur voor het eigen land en de Nederlands-Duitse verhoudingen in de toekomst.

Leon Loopik haalt hoogste score in eerste ronde Nationale Biologie Olympiade

31 maart 2010

Leon Loopik (klas VI) heeft met 82 punten de hoogste score behaald in de voorronden van de Nationale Biologie Olympiade.

Klik hier voor de site van de NBO

Klik hier voor de uitslagen

Norika Salih en Alma Joy Ridderhof genomineerd voor Wetenschapsprijs Leiden

31 maart 2010

Norika Salih en Alma Joy Ridderhof (beiden klas VI) zijn genomineerd voor de Wetenschapsprijs van de Universiteit Leiden. Hun profielwerkstuk ‘Racisme in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, een historische vergelijking’, dat zij onder leiding van de heer Kramer hebben gemaakt, zullen zij moeten verdedigen op het wetenschapscongres op 4 juni a.s.

Klik hier voor meer informatie de site van de Universiteit Leiden


"Odysseus, Odysseus!!"

Search Tags 

Gymnasium Haganum wint Interscholaire

vrijdag 26 maart 2010Verdere info over de winnaars volgt.....

Search Tags 

Uitwisseling klas II met Collège Kroas Saliou in Bretagne - de krant

Uitwisseling klas II met Collège Kroas Saliou in Bretagne - de foto's

All Albums » Untitled Album Search Tags 

Tegenbezoek aan het Collège Kroas Saliou

zondag 21 maart 2010

Op de eerste dag van de lente is in alle vroegte, om 7.00u, een delegatie van tweedeklassers naar Bretagne vertrokken om daar, onder leiding van mevr. Kavelaar, mevr. Burggraaf en de heer Blanker, een tegenbezoek te brengen aan de leerlingen van het Collège Kroas Saliou, die in de herst bij ons te gast waren.

Les jeux sont faits

Donderdag 18 maart 2010

Een twintigtal leerlingen van klas V brachten een verkorte versie van "Les jeux sont faits" van Sartre op de planken. Uiteraard geheel in het Frans.Drie Franse acteurs studeerden het stuk in korte tijd met de leerlingen in.

 

Jeugdgemeenteraad Madurodam geïnstalleerd

Dinsdag 16 maart 2010

In de raadzaal van het stadhuis is Chiara Kessler geïnstalleerd als gemeenteraadslid van de jeugdgemeenteraad van Madurodam. Floris Wolterink begint aan zijn tweede jaar. Amarantha Nicolai en Tamara van de Kraats, die de functie van locoburgemeester vervulde, namen afscheid na voltoiïng van hun termijn van twee jaar.


v.l.n.r. Chiara Kessler, Tamara van de Kraats, Amarantha Nicolai en Floris Wolterink

City-Pier-City

zondag 14 maart 2010

Zondag 14 maart namen twee van onze sportiefste collega's, mevr. Dooijewaard en de heer Den Hollander, deel aan de City-Pier-City-loop. Een afstand van ruim 20 kilometer. Hieronder de foto's. Mevr. Dooijewaard liep ons zo snel voorbij dat we haar slechts op de rug konden fotograferen.
 
 

   

HagaMUN

14 maart 2010

In het weekend van 5 maart hebben leerlingen van onze school, samen met de heer Regeer, de HagaMUN georganiseerd. MUN staat voor Model United Nations. Een MUN is een simulatiespel van de Verenigde Naties. Elke deelnemende school verdiept zich in de geschiedenis, economie en politieke situatie van een bepaald land. Tijdens een MUN debatteren de landendelegaties over internationale vraagstukken zoals mensenrechtenschendingen, kernwapens, milieuvervuiling etc. De spreekvaardigheid, het Engels (voertaal in alle MUNs), de debatvaardigheid en de kennis van internationale verhoudingen worden hierdoor flink getraind.

De talloze kleinschalige, lokale MUN conferenties waar onze leerlingen aan deelnemen, zijn een goede voorbereiding op de grote THIMUN (The Hague International Model United Nations) die elk jaar in januari in het Congrescentrum wordt gehouden voor meer dan 3000 leerlingen uit de hele wereld. Daarnaast reizen onze leerlingen sinds een aantal jaren naar het buitenland. De MUN-conferenties in Istanbul, Athene, Parijs en Lissabon hebben al een delegatie van het Haganum ontvangen.

Dit jaar hebben leerlingen van onze school, Mick van der Valk, Christiaan van Rossum, Kavish Bisseswar en David Ollivier de Leth (allen klas V) voor het eerst zelf zo’n MUN georganiseerd, de HagaMUN, voor scholen uit Nederland en uit het buitenland. De opening vond vrijdag 6 maart plaats in de Elandstraatkerk. Op zaterdag gonsde ons gebouw van de activiteiten. De afsluitende conferentie vond plaats in het Vredespaleis.

Foto’s van dit organisatorische huzarenstukje volgen.

zie ook www.hagamun.nl

Anne de Blécourt wint nationale Deutsch-Olympiade

  12 maart 2010

Anne de Blécourt (klas V)  heeft met 93,5 van de 100 punten de eerste prijs gewonnen in de nationale Deutsch-Olympiade.

Anne mag nu in de zomer bijna twee weken naar Hamburg, om daar Nederland te vertegenwoordigen bij de internationale Deutsch-Olympiade.

Expeditie Beagle - deel 2

(van mevr. P. Buis, ANW)

7 maart 2010

Zondag j.l. heeft in Utrecht de prijsuitreiking van de wedstrijd “On the future of species” van het project Expeditie Beagle plaatsgevonden. Van de in totaal 78 inzendingen waren er 10 genomineerd.

Drie van onze leerlingen hebben een nominatie in de wacht gesleept. Floortje Roelvink en Eline Boot waren genomineerd met een filmpje met daarin een positieve kijk op de toekomst, Floor Kalker kreeg een nominatie voor haar prachtig geanimeerde toekomstbeeld.

Alle genomineerden ontvingen een digitale camera als prijs. De hoofdprijs, een reis naar Kaapstad, wonnen de meiden helaas niet.v.l.n.r. Floor Kalker, Floortje Roelvink, Eline Boot

De inzendingen van de leerlingen zijn te bekijken op
www.expeditiebeagle.nl
onder de tab inzendingen

Safer Internet Day 2010 - Think B4 U Post

Dinsdag 9 februari 2010

Think B4 U Post!, dit was het thema van het jongerendebat dat Digivaardig & Digibewust organiseerde op de Europese Safer Internet Day. De tweede dinsdag van februari is namelijk sinds zeven jaar uitgeroepen tot Safer Internet Day in heel Europa. Tijdens het jongerendebat konden 80 leerlingen van het Gymnasium Haganum in Den Haag in discussie gaan met Inge Terwoert (zedenrechercheur Politie Amsterdam-Amstelland), Nicolette van Dam (presentatrice en actrice), Nine Ludwig (Hyves), Ruud de Jonge (Microsoft) en staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken).

Centraal stond de vraag: denk je na over welke informatie je wel en niet achterlaat via bijvoorbeeld MSN, Hyves of Facebook en wat hiervan de consequenties zijn?

Na een korte warming-up door debatleider Koert-Jan de Bruijn (bekend van o.a. GTST) brandden de vragen los. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen: online vriendschappen onderhouden, oude bekenden via internet terugvinden, berichtjes plaatsen, blogs bijhouden, filmpjes delen, werkgevers die sollicitanten googlen, bewaren van gespreksgeschiedenis door MSN.

De leerlingen van het Haganum zeggen dat ze zich wel degelijk bewust zijn van wat zij op internet plaatsen. Of zij echt zo goed nadenken voordat zij iets online zetten, kunnen de leerlingen van het Haganum en andere jongeren testen met de online game ‘Think before you post’.  De boodschap van deze game is niet dat je helemaal niets persoonlijks op internet mag zetten, maar het richt zich op het laten nadenken over wat het wel of juist niet achterlaten van bepaalde informatie voor gevolgen kan hebben. De game kan gespeeld worden via www.thinkbeforeyoupost.nl.

@vierdejaars leerlingen van het Haganum: BEDANKT!

   
   
                 

Expeditie Beagle

(van mevr. P. Buis, lerares biologie en ANW)

In 2007 heeft de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht de Academische Jaarprijs gewonnen met het project Expeditie Broeikaswereld. In 2009 is er een vervolg gekomen op dit project naar aanleiding van het Darwinjaar: Expeditie Beagle. Onder dit project is een wedstrijd uitgeschreven voor leerlingen bovenbouw Havo/VWO: “On the future of species”. Als inzending voor deze wedstrijd mochten leerlingen een video-, audio- of beelddocument, een essay of een website maken met daarin hun ideeën over hoe de wereld eruitziet over 500 jaar, uitgaande van klimaatveranderingen en evolutie.

De leerlingen van klas 4 hebben voor ANW deze opdracht uitgevoerd en bijna allemaal hebben zij hun werkstuk ingestuurd om mee te dingen naar de hoofdprijs, een reis naar Kaapstad en een bezoek aan de clipper Stad Amsterdam die de reis van de Beagle navaart.

De inzendingen van de leerlingen zijn te bekijken op www.expeditiebeagle.nl onder de tab inzendingen

Pieter de Buck en Daniël Trijzelaar cricketkampioen

Donderdag 4 februari 2010

Op 30 januari jl. hield de Gemeente Den Haag een sportgala om sporters uit Den Haag te huldigen die in 2009 landelijk of internationaal kampioen zijn geworden. Onder hen bevonden zich Pieter de Buck en Daniël Trijzelaar (beiden klas 1d), spelers van het U-13 cricketteam van HCC dat landskampioen is geworden. De twee zijn ook geselecteerd voor de Dutch Lions, dat wil zeggen geselecteerd voor het Nederlands elftal cricket in hun leeftijdscategorie. Van de zomer neemt dat team deel aan een internationaal toernooi in Engeland (Taunton, Somerset), waarvan men beweert dat het lag aan het door de Romeinen aangelegde stratum van Exmoor naar Bristol.Pieter de Buck (links) en Daniël Trijzelaar

Oud-leerling Jaap Schouten weer Leids sporter van het jaar

Meisjesteam derde in Haags Scholentoernooi

Ons junioren meisjesbasketbalteam is derde geworden in het Haags Scholenbasketbaltoernooi. Hieronder een deel van het team met een van de trainers Sameer van Zwieten.

Een geweldige prestatie. Gefeliciteerd!!!V.l.n.r. Merel van Leeuwen, Meral Aydin, trainer Sameer van Zwieten, Fréderique Iedema, Engie Mustafa.
 Niet op de foto: Shendy Maduro en trainer Stefan Mihailovic) 

Taalkunde Olympiade Leiden

24 januari 2010 - update 29 januari

Op zaterdag 13 februari nemen de volgende leerlingen deel aan de Taalkunde Olympiade in het Lipsius-gebouw van de Universiteit Leiden:

Ilias Attaye (6b)
Tom Breedveld (4b)
Georgina Contreiras Balm (4b)
Lucie van Diggelen (5c)
Shauny Kartopawiro (4c)
David Kleinsteuber Kalkman (4c)
Geerte Kotteman (5c)
Anne Moroux (4b)
Geert van der Sluis (5b)
Kinan Sutopo (4c)
Rens van Voskuijlen (4c)
Dilan Aydin (5c)
Elf Twaalf aanmeldingen is een mooi begin van wat hopelijk een jaarlijkse Haganumtraditie wordt. Naast de leerlingen nemen ook de begeleidende docenten, mevr. De Wijn en dhr Blanker, aan de Olympiade deel.

Zie voor meer informatie:
http://www.hum.leidenuniv.nl/olympiade/

Basketbal - Haagse Scholencompetitie

Vrijdag 4 december versloeg ons meisjesbasketbalteam in de Haagse scholencompetitie de teams van het HML (4-2) en Lyceum Ypenburg (4-0).V.l.n.r. Merel van Leeuwen, Fréderique Iedema, Meral Aydin, Engie Mustafa en Shendy Maduro (allen klas 2d).Fotojournalistiek - Document Nederland jr. - Vredesduiven of vechtersbazen?

(door mevr. M. Maan, maatschappijleer) 


Vanaf 17 september tot eind oktober kregen 23 leerlingen uit de vijfde klas lessen in documentairefotografie. Dit gebeurde in het kader van Document Nederland jr., de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum voor jongeren in het voortgezet onderwijs. De lessen werden namens het Rijksmuseum begeleid door Har Tortike. Naast het Haganum namen nog vier andere Haagse scholen deel aan het project. De leerlingen die meededen namens het Haganum konden dit doen als onderdeel van de lessen maatschappijleer. In deze lessen wordt ook stilgestaan bij de rol van moderne massamedia in de samenleving.

Document Nederland jr. is verbonden met Document Nederland, de foto-opdracht die het Rijksmuseum en NRC Handelsblad ieder jaar aan een professionele fotograaf geven om een actueel thema te fotograferen. Dit jaar fotografeerde Ad van Denderen het Nederlandse leger. De titel van de opdracht luidde: ‘Vredesduiven en vechtersbazen’. Ook de leerlingen gingen met dit thema aan de slag.

De fotoseries van de leerlingen werden door een vakjury beoordeeld. Een selectie was, samen met de foto’s van Ad van Denderen, van 7 november 2009 t/m 17 januari 2010 te zien in het Fotomuseum Den Haag. Voor onze leerlingen was dit een unieke kans! De volgende leerlingen waren geselecteerd: Lucie van Diggelen, Geerte Kotteman, Anne Berghoeff, Mirjam Zwennis, en Sadjen Dihal.

Bij de opening van de tentoonstelling waren veel mensen aanwezig, waaronder uiteraard ook de trotse ouders van de leerlingen. De fotoseries waren indrukwekkend. Lucie en Geerte waren op bezoek geweest op een marineschip in de haven van Den Helder. Met hun foto’s gaven zij een mooi inkijkje in het leven aan boord. Anne, Mirjam en Sadjen hadden een prachtige serie gemaakt van een speelgoedsoldaatje met blauwe helm. Bij de serie hadden ze een tekst geschreven die heel duidelijk blijk gaf van inzicht in de moeilijke functie die blauwhelmen in oorlogsgebieden vervullen.

Op de website van NRC Handelsblad zijn de beide fotoseries te bewonderen: Klik hier voor Document Nederland in NRC

Klik hier voor Document Nederland jr. in NRC

Bekijk de foto's van Geerte Kotteman en Lucie van Diggelen

Bekijk de foto's van Anne Bergshoeff,  Mirjam Zwennis en Sadjen DihalGeerte Kotteman en Lucie van Diggelen bij hun foto's in het Haags Gemeentemuseum

Fotojournalistiek - Document Nederland jr.

(door mevr. M. Maan, maatschappijleer)

Vanaf 17 september tot eind oktober krijgen 23 leerlingen uit de vijfde klas lessen in documentairefotografie. Dit gebeurt in het kader van Document Nederland jr., de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum voor jongeren in het voortgezet onderwijs. De lessen worden namens het Rijksmuseum begeleid door Har Tortike. Naast het Haganum nemen nog vier andere Haagse scholen deel aan het project.
Document Nederland jr. is verbonden met Document Nederland, de foto-opdracht die het Rijksmuseum en NRC Handelsblad ieder jaar aan een professionele fotograaf geven om een actueel thema te fotograferen. Dit jaar fotografeerde Ad van Denderen het Nederlandse leger. De titel van de opdracht is: ‘Vredesduiven en vechtersbazen’. Ook de leerlingen gaan met dit thema aan de slag.
De fotoseries van de leerlingen, worden door een vakjury beoordeeld. Een selectie zal, samen met de foto’s van Ad van Denderen, van 7 november 2009 t/m 17 januari 2010 te zien zijn in het Fotomuseum Den Haag. Enkele foto’s zullen wellicht gepubliceerd worden in NRC Handelsblad.
Voor onze leerlingen is dit een unieke kans! In het kader van het vak Maatschappijleer zullen de volgende vijfdeklassers de komende weken op donderdagmiddag van 15.15 tot 16.30 met Har Tortike gaan werken: .Tara Cohen, Elzeline Renssen, Josephine Cleyndert, Stephanie Dompeling, Lucie van Diggelen, Irene de Mooij, Geerte Kotteman, Jayant Sital, Sudi Liu, Kavish Bissewar, Thomas Kavadias, Minne Marijnen, Anne Berghoeff, Kees van Dijkhuizen, Hilin Yildirim, Jetkse Gunster, Mirjam Zwennis, Sadjen Dihal, Vincent Sparreboom, Lucas Schraven, Lotte Aartsma, Bianca Omatuku, Bas Borgdorff.

Pre-University College en Junior Med School

(door mevr. M. Maan, decaan)

De uitslag van de sollicitaties voor deelname aan het
Pre-University College van de Universiteit Leiden is bekend. Elf leerlingen hebben gesolliciteerd, vier zijn er toegelaten: Anne de Blécourt, Marcel Eleveld, Marnix Huibers en David Mihailovic (allen klas 5). Op 5 oktober is de Kick Off in Leiden. Lees hier meer....

Vera Bloemen (klas 5) is kort voor de zomervakantie toegelaten tot de Junior Med School van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Prijswinnaars bezoeken New York

woensdag 9 september 2009

Om te vieren dat het 400 jaar geleden is, dat Henry Hudson Nieuw Amsterdam stichtte, heeft de gemeente Den Haag in het voorjaar een essaywedstrijd uitgeschreven voor Haagse scholieren van 14 tot en met 17 jaar. De opdracht was een essay te schrijven van maximaal duizend woorden met als onderwerp “How to make a better world”. De rol van de Verenigde Naties en die van het Hudson Jaar moesten erin worden verwerkt. Leerlingen van de derde klassen (schooljaar 2008-2009) hebben onder leiding van mevrouw Van der Werff en de heer Niemeijer aan de wedstrijd deelgenomen.

Van de negen te vergeven prijzen hebben onze leerlingen er maar liefst vijf in de wacht gesleept.

De prijswinnaars zijn: Storm Wolters, Gijs Keser, Caroline Boutrus, Jonathan Heemskerk en Kinan Sutopo. Zij maken, samen met mevrouw Van der Werff, deel uit van een Haagse delegatie die deze week New York bezoekt in het kader van Hudson400, de feestelijkheden ter gelegenheid van het Hudson Jaar.

zie ook de Hudson400-pagina
v.l.n.r. Caroline Boutrus, Storm Wolters, Gijs Keser, Jonathan Heemskerk en Kinan Sutopo